Duitse minister met OneLove-band op Qatarese tribune, spelers maken statement tegen FIFA

Duitsland-aanvoerder Neuer draagt schoenen met regenboogkleuren.
Duitsland-aanvoerder Neuer draagt schoenen met regenboogkleuren. Foto Petr Josek/EPA

Tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Japan, die om 14.00 uur is begonnen, droeg de Duitse minister Nancy Faeser van Binnenlandse Zaken de OneLove-band. Ze zat in de buurt van FIFA-baas Gianni Infantino. Faeser en Infantino zagen hoe de elf Duitse spelers voor de wedstrijd tegen Japan woensdagmiddag op de foto gingen met de hand voor de mond. Daarmee maakten ze een statement tegen de FIFA.

Naast Oranje, zouden ook de aanvoerders van Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken de band dragen, maar ook zij zagen of zien daarvan af door de FIFA-interceptie, die het heeft gesanctioneerd met een gele kaart. Om die reden droeg ook Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk een ander exemplaar. Datzelfde lijkt te gelden voor Neuer, doelman en aanvoerder van het Duitse elftal, al zijn de regenboogkleuren wel terug te zien op zijn voetbalschoenen.

Op het de OneLove-band staat een hartje met cijfer één afgebeeld, in combinatie met de pan-Afrikaanse vlag en de panseksuele vlag, die staat voor gelijkheid van afkomst, ras, gender en seksualiteit. Met de band willen de landen uitstralen dat ze alle vormen van discriminatie afkeuren.

Eerder op de dag werd bekend dat de KNVB vooralsnog niet naar het internationaal sporttribunaal CAS gaat om de zaak aan te vechten. In de Duitse media circuleerden woensdag berichten dat de Duitse bond dat wel overweegt, maar officieel is nog geen besluit genomen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitse minister met OneLove-band op Qatarese tribune, spelers maken statement tegen FIFA