Frans Klein stopt tijdelijk bij NPO, Top 2000 quiz en Top 2000 a gogo gaan niet door met Van Nieuwkerk

Sociale veiligheid De videodirecteur van de NPO legt zijn werkzaamheden neer totdat het onderzoek over de werksfeer onder Matthijs van Nieuwkerk is afgerond. Dinsdag werd ook bekend dat Van Nieuwkerk niet te zien zal zijn in de Top 2000 quiz en de Top 2000 a gogo.
Frans Klein.
Frans Klein. Foto Sander Koning/ANP

Frans Klein, directeur video van de Nederlandse Publieke Omroep, legt tijdelijk zijn werk neer in afwachting van onderzoek naar de werksfeer bij De Wereld Draait Door. Dat heeft de NPO dinsdag bekendgemaakt. Klein stopt tijdelijk als directeur „om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek”, schrijft de NPO.

Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD en was sinds 2014 verantwoordelijk voor de televisieprogrammering van de NPO. Volgens de Volkskrant wist Klein van de werksfeer onder Tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk, maar veranderde hij daar weinig aan.

Dinsdag meldde de NTR ook aan NRC dat Van Nieuwkerk dit jaar niet te zien zal zijn in de Top 2000 quiz en de Top 2000 a gogo. Het is nog niet duidelijk of en in welke vorm de twee programma’s nog op tv komen.

Aanleiding voor de besluiten van Klein en de NTR is de recente berichtgeving over Van Nieuwkerk, die volgens de Volkskrant met „extreme woedeaanvallen” zorgde voor een angstcultuur bij De Wereld Draait Door, het programma dat hij jarenlang presenteerde en leidde. Maandag verbrak Van Nieuwkerk ook zijn banden met omroep BNNVARA.

De NPO gaf maandag de opdracht tot een extern en onafhankelijk onderzoek naar de werkomstandigheden bij De Wereld Draait Door en kondigde een actieplan aan om een veilige werkomgeving te garanderen. De publieke omroep wil zowel het onderzoek als het actieplan voor april hebben afgerond.

Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, zegt in een verklaring: „Ondanks dat de situatie bij de Top 2000 niet te vergelijken is met die van De Wereld Draait Door heeft het debat dat nu gevoerd wordt naar aanleiding van de publicaties ook impact op het team van de Top 2000 en de uitstraling van het programma.” Welke impact dat is, staat niet in de verklaring. Het besluit zou samen met Van Nieuwkerk zijn genomen.

Lees ook De machtsongelijkheid op de werkvloer is groot in Hilversum