Recensie

Recensie Film

Het voelt te intiem: Jane Birkin die twijfelt over haar moederschap

Documentaire Charlotte Gainsbourg, dochter van de legendarische zanger Serge Gainsbourg en sekssymbool, actrice en chanteuse Jane Birkin probeert haar relatie met haar moeder te doorgronden via een intiem portret.

Charlotte Gainsbourg maakte een intiem portret van haar moeder Jane Birkin (foto), in documentaire ‘Jane by Charlotte’.
Charlotte Gainsbourg maakte een intiem portret van haar moeder Jane Birkin (foto), in documentaire ‘Jane by Charlotte’.

De Franse actrice Charlotte Gainsbourg wil graag haar moeder, sekssymbool, actrice en chanteuse Jane Birkin, met nieuwe ogen bekijken. Via een intiem portret hoopt zij dichterbij haar te komen en „naar je te kijken zoals ik nooit eerder naar je durfde te kijken”. Hun eerste gesprek draait om de vraag waarom ze allebei zo timide zijn, ook als ze samen zijn. Jane vertelt dat zij Charlotte als kind intimiderend en mysterieus vond, maar ook dat zij haar borsten wilde aanraken toen zij een jaar of veertien was, „ik wilde tactiel met je zijn”.

Tussen de gesprekken door, soms theatraal uitgelicht, filmt Charlotte haar moeders huis dat vol staat met oude spullen – Jane kan niets wegdoen, „een milde aandoening” zoals zij zelf zegt. Scènes die gespiegeld worden als Charlotte haar moeder meeneemt naar het huis van haar vader, de legendarische zanger Serge Gainsbourg, met wie Jane twaalf jaar samen was. Sinds zijn dood in 1991 houdt Charlotte het appartement aan, er is nog niets veranderd. Sommige blikken met etenswaren zijn inmiddels ontploft, dat wel.

Gaandeweg bekruipt de kijker het gevoel: waarom moet ik dit zien? Zeker als het heel persoonlijk wordt en Jane ons deelgenoot maakt van haar schuldgevoel: deed ik het wel goed als moeder, had ik dingen anders moeten doen?

Menig toeschouwer zal zich ook buitengesloten voelen, want wie zijn toch die Kate, Jacques, Yvan, Lou en andere bij hun voornaam genoemde personen over wie het steeds gaat? De distributeur zou er goed aan doen een verklarende bijsluiter te maken wie wie is en die uit te delen bij het binnengaan van de zaal. Ook wordt ervan uitgegaan dat iedereen weet wie Jane Birkin is, wat alleen vijftigplussers zullen weten. Wat archiefbeeld zou al geholpen hebben. Maar daar was kennelijk geen budget voor, we horen Charlotte in een fotoshoot al vragen om rechtenvrije muziek.

Film Bekijk een overzicht van onze recensies over film