In beeld

Rebellen in Oost-Congo winnen terrein

Rebellengroep M23 neemt met veel geweld delen van Oost-Congo in en rukt op naar de miljoenenstad Goma. Op 21 november staan vredesbesprekingen gepland met Oost-Afrikaanse leiders in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Inmiddels heeft Kenia zich ook in het conflict gemengd en militairen gestuurd naar Congo.
Tweehonderdduizend mensen zijn op de vlucht voor het geweld van de M23-rebellen. De gewelddadige groep is sinds 2012 actief om mensen van de Tutsi-gemeenschap te beschermen tegen milities van Hutu's. Vanaf 2013 nam het geweld af, maar eind vorig jaar laaide het weer op.
Foto Moses Sawasawa/AP
Sinds het uitbreken van de gevechten zijn er honderden doden gevallen. Zaterdag beschuldigde de M23-groep het Congolese leger van represailles met barbaarse bombardementen, waarbij vijftien burgers omkwamen, onder wie twee kinderen.
foto Justin Kabumba/AP
In de afgelopen weken is het gebied onder controle van de rebellen verdubbeld en naderen zij Goma, de provinciehoofdstad van meer dan een miljoen mensen.
Foto Alexis Huguet/AFP
Boze menigten staken op 1 november VN-voertuigen in brand, uit frustratie over de opmars van het geweld en naar aanleiding van roddels dat de VN M23-rebellen zou vervoeren.
Foto Moses Sawasawa/AP
Demonstranten tijdens een anti-Rwanda protest in Goma op 31 oktober. Congo beschuldigt Rwanda er al lang van de rebellen te steunen, waardoor de spanningen tussen die landen oplopen.
Foto Aubin Mukoni/AFP
Vrijwilligers die zich bij het Congolese leger willen aansluiten, worden begin november kaalgeschoren tijdens een rekruteringssessie. In Oost-Congo is het al jaren onrustig. Daar zijn meerdere milities actief, die tegen elkaar en de Congolese autoriteiten vechten, onder meer om de zeggenschap over de mijnen en grondstoffen in de regio.
Foto Alexis Huguet/AFP
Een Congolese soldaat leidt op 7 november een training voor nieuwe rekruten in het leger.
Foto Alexis Huguet/AFP
Meer dan drieduizend jonge vrijwilligers meldden zich aan om de rebellen te bestrijden en hun opmars te stoppen. Deze mobilisatie van jongeren komt er nadat het Congolese staatshoofd opriep tot een algehele mobilisatie.
Foto Moses Sawasawa/AP
Een Senegalese VN-vredeshandhaver patrouilleert in de stad Goma. Afgelopen weekend werden bij gewapende confrontaties talrijke M23-rebellen gedood, met ook doden aan de kant van het Congolese leger, aldus Congo.
Foto Alexis Huguet/AFP
Zo'n honderd Keniaanse soldaten arriveerden vorig weekend in Goma en treden op als gezamenlijke strijdmacht met Congolese troepen.
Foto Alexis Huguet/AFP
Vrijwillgers in Goma delen op 11 november voedsel uit.
Foto Aubin Mukoni/AFP
Een meisje dat voor het geweld is gevlucht krijgt eerder deze maand medische hulp in een gezondheidscentrum.
Foto AFP
Honderden Congolese vrijwilligers zitten op 14 november in een vliegtuig op weg naar een trainingscentrum, nadat ze gehoor hebben gegeven aan de oproep van president Felix Tshisekedi, om zich bij het leger aan te sluiten.
Foto Guerchom Ndebo/AFP
Oost-Afrikaanse leiders hebben op 21 november vredesbesprekingen aangekondigd in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
Foto Guerchom Ndebo/AFP