In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de wereldbevolking de acht miljard aantikte, kondigde Donald Trump aan opnieuw voor het presidentschap te gaan, werd Polen getroffen door een raketinslag en vertrok de Artemis 1 naar de maan.
Op ‘de dag van acht miljard’, 15 november, werd in een ziekenhuis in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek baby Damian geboren. Hij kreeg het symbolische VN-certificaat waarop staat dat hij de acht miljardste wereldburger is.
Foto Orlando Barria / EPA
Inwoners van Cherson omhelzen een Oekraïense soldaat terwijl de bevrijding van de stad wordt gevierd. Op 11 november heroverde de Oekraïense krijgsmacht Cherson, twee dagen nadat Rusland aankondigde zijn militairen uit te stad terug te trekken.
Foto AFP
Oostenrijkse activisten voor een schilderij van Gustav Klimt dat met olieverf is bespat in het Leopold Museum in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het doet bevindt zich achter glas, dus het bleef ongedeerd.
Foto Letzte Generation Oesterreich / AP
De NAVO kwam deze week bijeen om de raketinslag in het Poolse grensgebied te bespreken. Volgens de verdragsorganisatie werd de explosie waarschijnlijk veroorzaakt door een projectiel van de Oekraïense luchtverdediging. De NAVO beschouwt de inslag niet als een opzettelijke Russische aanval.
Foto Doug Mills / AP
Vluchtelingen komen aan in Goma, in het oosten van Congo. De Congolezen vluchten voor rebellengroep M23, die met veel geweld delen van Oost-Congo inneemt en oprukt naar de miljoenenstad Goma. Het optreden van de rebellengroep heeft ook de spanningen met buurland Rwanda weer aangewakkerd.
Foto Alexis Huguet / AFP
Europa’s eerste zonne-installatie van het zonne-innovatieproject in het Leuk Teleport & Data Centre (TDC) in het Zwitserse Loeche is een feit. De energieleverancier CKW installeert momenteel meerdere zonne-installaties op het TDC-terrein die flexibel kunnen worden afgestemd.
Foto Gabriel Monnet / EPA
Een Boeing B-17 Flying Fortress en een Bell P-63 Kingcobra botsten in de lucht tijdens een vliegshow op Dallas Executive Airport in Dallas. Alle zes inzittenden van de twee vliegtuigen kwamen om het leven.
Foto Larry Petterborg / AP
De Villarrica is een met sneeuw bedekte stratovulkaan gelegen in de Andes, in Zuid-Chili. Het is een van de meest actieve vulkanen in het land. De vulkaan staat ook wel bekend onder de naam Rucapillán, wat ‘huis van de geest’ betekent.
Foto Cristobal Saavedra Escobar / Reuters
Suppers (‘standup paddleboarders’) trainen in de ochtendmist op de Vistula in de Poolse stad Krakau.
Foto Lukasz Gagulski / EPA
Een klimaatactivist draagt een gasmasker tijdens een demonstratie in Sharm el-Sheikh, waar de VN-klimaattop plaatsvindt. De top zou vrijdag eindigen, maar werd verlengd naar zaterdag. Op de klimaattop lopen meer dan zeshonderd lobbyisten voor de olie- en gasindustrie rond. Dat bemoeilijkt afspraken voor een reductie van fossiele brandstoffen.
Foto Peter Dejong / AP
Kinderen wachten op Sinterklaas tijdens de intocht in Noordwijk. Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie konden kinderen weer de intocht bijwonen. In de meeste steden waar de goedheiligman aankwam, verliep alles rustig. Maar in sommige plaatsen werd weer met eieren gegooid naar antizwartepietdemonstranten.
Foto Pepijn Kouwenberg
Aanhangers van oud-president Donald Trump vieren in Palm Beach dat de voormalig president zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap. Daarmee brengt Trump op korte termijn de laatste senaatsrace voor de Republikeinen in gevaar. Op de langere termijn staat Trumps kandidatuur borg voor hevige interne gevechten binnen de Republikeinse Partij.
Foto Giorgio Viera / AFP
Politieonderzoekers voeren een zoektocht uit in velden nabij het dorp Przewodów in oostelijk Polen, waar een raketinslag dinsdagavond twee mensen doodde. Woensdagochtend bleek dat de Poolse regering al dinsdagavond wist dat het dodelijke projectiel hoogstwaarschijnlijk van de Oekraïense luchtafweer was. De afzwaaier was dus niet afkomstig uit Rusland of Wit-Rusland, maar gelanceerd uit verdediging.
Foto Wojtek Radwanski / AFP
Op 17 november stortte er een gebouw van zes verdiepingen in de Keniaanse provincie Kiambu. Hierbij kwamen twee mensen om het leven.
Foto Simon Maina / AFP
Toeschouwers kijken naar de lancering van de Artemis 1-raket , in NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Het Artemisprogramma van NASA bestaat uit drie vluchten naar de maan. De tweede raketlancering, Artemis 2, is gepland in 2024 en moet voor het eerst in vijftig jaar weer vier mensen naar de maan brengen.
Foto Keegan Barber / NASA / AP