Zelensky: ruim 10 miljoen Oekraïners zitten zonder stroom

In de West-Oekraïense stad Lviv is de stroom uitgevallen door Russische raketaanvallen.
In de West-Oekraïense stad Lviv is de stroom uitgevallen door Russische raketaanvallen. Foto Vladyslav Moesiënko/Reuters

Meer dan tien miljoen Oekraïners zitten thuis zonder stroom. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdag gezegd tijdens een televisietoespraak, meldt persbureau AFP. Vooral in de regio Kiev zijn Oekraïners voor stroom aangewezen op noodgeneratoren. In het land vielen vandaag de eerste vlokken sneeuw sinds het begin van de Russische invasie en zakten de temperaturen onder de nul. Intussen gingen de Russische aanvallen op de energie-infrastructuur door.

Sinds de Oekraïners de Russische president Vladimir Poetin met een vrachtwagenbom op de Krimbrug een grote nederlaag toedienden, voeren de Russen systematisch aanvallen uit op de Oekraïense energie-infrastructuur. Ook na de herovering van Cherson was het weer raak: Rusland schoot ruim honderd raketten af op steden door Oekraïne, behalve op de bezette Krim. Sindsdien is de energietoestand in het land kritiek. Tien miljoen Oekraïners: dat is ruim een vierde van de in het land gebleven bevolking.

Lees ook: Schendt Rusland met aanvallen op elektriciteitscentrales het oorlogsrecht? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zelensky: ruim 10 miljoen Oekraïners zitten zonder stroom