Vader verdwenen Italiaans tienermeisje gearresteerd in Pakistan

De verdwijning van Saman Abbas (18) veroorzaakte vorig jaar veel beroering in Italië. Haar vader Shabbar, die naar Pakistan vluchtte, is dinsdag in de provincie Punjab gearresteerd.

Politieagenten zochten vergeefs naar Saman Abbas in haar dorp Novellara, Reggio Emilia.
Politieagenten zochten vergeefs naar Saman Abbas in haar dorp Novellara, Reggio Emilia. Foto Elisabetta Baracchi / EPA

Saman Abbas verdween in de nacht van 30 april op 1 mei 2021, en werd voor het laatst gezien op een boerenerf in het Noord-Italiaanse Novellara, waar haar vader werkte en waar het gezin ook verbleef. Ze wilde leven als elke andere tiener in Italië, en bovenal samen zijn met de jongen op wie ze verliefd was - op sociale media had Saman de profielnaam ‘Italian girl’.

Maar haar familie dacht er anders over. Toen Saman weigerde te trouwen met de man in Pakistan die haar familie voor haar had uitgekozen, ontstond een hevig conflict.

De dag na Samans verdwijning namen de ouders van het meisje het vliegtuig naar Pakistan. De Italiaanse justitie beschouwde de verdwijning van het tienermeisje al vlug als een moordzaak. Doorslaggevend bleek de getuigenis van Samans jongere broer, die hun oom Danish Hasnain aanwees als de uitvoerder van de moord op zijn zus. Die oom, en ook twee neven, zitten al in Italië in de cel. Maar tot deze week waren beide ouders nog op vrije voeten.

Dinsdag heeft de Pakistaanse politie in de provincie Punjab Samans vader Shabbar Abbas gearresteerd. Van Samans moeder Nazia Shaheen ontbreekt nog steeds elk spoor. Na zijn arrestatie zei Shabbar Abbas dat zijn vrouw zou zijn teruggekeerd naar Europa, maar daar hechten de onderzoekers weinig geloof aan.

Saman Abbas, 18 jaar oud, zou door haar familie om het leven zijn gebracht.

Foto Ropi/Zuma Press

De zaak-Saman wekte vorig jaar beroering in Italië, waar alle grote kranten en tv-zenders veel aandacht besteedden aan het verdwenen meisje, dat overigens nog altijd niet is teruggevonden. Italië is weliswaar bekend met afrekeningen binnen families, bijvoorbeeld als familieleden proberen te breken met hun maffiaverwanten. Maar met eerwraak in een cultureel-religieuze context is Italië minder vertrouwd.

Lees ook De vermiste Saman wilde zo graag een Italiaans meisje zijn

De Italiaanse justitie vraagt nu de uitlevering van de in Pakistan gearresteerde Shabbar Abbas. In totaal worden vijf familieleden – de ouders, de twee neven en de oom – ervan beschuldigd dat zij samen besloten Saman Abbas te doden en haar lichaam te doen verdwijnen. Vanaf 10 februari moeten de vijf zich voor de rechter verantwoorden. De onderzoekers hopen dat op dat moment ook de moeder is gearresteerd en uitgeleverd, en de beklaagden zich alle vijf in Italië bevinden.