Toezichthouder waarschuwt WK-gangers voor gebruik Qatarese apps

Het logo van het WK voetbal met op de achtergrond West Bay in Doha.
Het logo van het WK voetbal met op de achtergrond West Bay in Doha. Foto Koen van Weel/ANP

Bezoekers van het WK voetbal in Qatar lopen het risico onbedoeld privacygevoelige informatie af te staan als ze Qatarese apps downloaden. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) donderdag, in navolging van andere Europese privacytoezichthouders. De verplichte corona-app Ehteraz en WK-app Hayya verzamelen informatie op de telefoon, zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is.

Het gaat bijvoorbeeld om belgegevens van de telefoongebruiker, of een lijst met andere applicaties die op de telefoon staan. Uit apps valt vaak informatie af te leiden over een gebruiker; bepaalde datingapps, zoals Grindr, zouden bijvoorbeeld iemand seksuele voorkeur kunnen onthullen. Dit zou een risico op kunnen leveren voor homoseksuele voetbalfans, aangezien homoseksualiteit in Qatar verboden is. Ook is het „vermoedelijk mogelijk” dat de apps toegang hebben tot foto’s van de gebruiker, aldus de AP.

De Duitse, Franse, Noorse en Deense privacytoezichthouders waarschuwden al eerder voor de apps, nadat de Duitse toezichthouder ze had geanalyseerd. De AP raadt bezoekers van het WK aan om de verplichte WK-apps op een aparte telefoon te downloaden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Arbeidsmigranten trappen balletje met Oranje, maar inhoudelijke gesprekken blijven uit