Oekraïne: 63 lichamen gevonden in Cherson, waarschijnlijk gemarteld

Cherson was vanaf begin maart tot medio november bezet door het Russische leger.
Cherson was vanaf begin maart tot medio november bezet door het Russische leger. Foto Bernat Armangue/AP

In de onlangs bevrijde Oekraïense stad Cherson zijn 63 lichamen gevonden die tekenen van marteling vertonen. Dat schrijven internationale persbureaus donderdag op basis van uitspraken van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky. Volgens Monastyrsky is het onderzoek net begonnen: hij verwacht dat er nog meer lichamen en graven zullen worden ontdekt. Rusland heeft nog niet op deze beschuldigingen van Oekraïne gereageerd.

Tegen The New York Times zegt een Oekraïense officier van justitie dat de Russen tijdens hun bezetting van Cherson zeker achthonderd aanhoudingen hebben verricht. Eerder werd in Cherson een martelkamer in een voormalig politiebureau ontdekt. Op Telegram schrijft de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, donderdag dat er onder meer bussen, vrachtwagens, een graafmachine, ambulances en voedsel naar Cherson worden gestuurd.

Ook in andere delen van Oekraïne werden na bevrijding van door Russen bezet grondgebied doden aangetroffen die sporen van marteling vertoonden. In bijvoorbeeld het Oekraïense Boetsja werden honderden lichamen aangetroffen. Het Internationaal Strafhof onderzoekt oorlogsmisdaden in Oekraïne ten tijde van de Russische bezetting. Moskou ontkent beschuldigingen van mishandeling van Oekraïense burgers en militairen en beweert juist dat Oekraïne schuldig is aan zulke praktijken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïne: 63 lichamen gevonden in Cherson, waarschijnlijk gemarteld