Gelderland mag voorlopig niet met paintballgeweren op wolvenjacht

Uitspraak

De provincie Gelderland moet voorlopig stoppen met het schieten op wolven met paintballgeweren. Dat heeft de voorzieningsrechter woensdagmiddag bepaald. Belangengroep De Faunabescherming spande een rechtszaak aan tegen de ontheffing die de provincie had verleend voor het schieten met paintballgeweren op de wolf, ondanks zijn beschermde status. Volgende week woendag is de inhoudelijke behandeling van de zaak, dan besluit de rechter definitief over het vraagstuk.

Volgens de rechtbank heeft de provincie laten weten dat er al handhavers op pad waren naar de Hoge Veluwe met paintballgeweren om de wolven af te schrikken. Een raak schot kan het dier ernstig verwonden, aldus de rechter. In een paintballgeweer zitten plastic balletjes.

Het provinciebestuur heeft aan de Gelderlander laten weten dat het al dan niet schieten op de wolf zou afhangen van mogelijk gevaar voor bezoekers. Andere methoden om het dier af te schrikken, zouden niet hebben gewerkt.

De opmars van de wolf in Nederland houdt meerdere provincies bezig. In Friesland kreeg een motie om het makkelijker te maken om op wolven te jagen vorige maand een meerderheid. De voorstanders noemden de situatie op het platteland „onhoudbaar” en pleitten voor het mogelijk maken van de wolvenjacht. Het Friese provinciebestuur wil dat het Rijk de beschermde status van de wolf in Europa ter discussie stelt. (NRC)