Zelensky ontkent dat raket die in Polen neerkwam afkomstig is uit Oekraïne

De Oekraïense president Zelenksy.
De Oekraïense president Zelenksy. Foto via AFP

De raket die op Pools grondgebied is ingeslagen, is volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky niet afkomstig uit zijn land. „Het was niet onze raket, daar twijfel ik niet aan”, aldus Zelensky woensdag tegen Oekraïense media. De president stelt zijn bewering te baseren op basis van rapporten van het leger, die hij naar eigen zeggen „niet anders kan dan vertrouwen”.

Zelensky onderbouwde de claim verder niet, waardoor onduidelijk blijft waaruit moet blijken dat de raket niet uit Oekraïne komt. Eerder op de dag werd bekend dat Oekraïne hint op een „Russisch spoor” van het projectiel. Ook pleitte het land voor onmiddellijke toegang tot de locatie en een „gezamenlijk onderzoek” naar de inslag. Ook Zelensky herhaalde die wens. Hij stelt dat op basis van de huidige gegevens „nog geen definitieve conclusie” kan worden getrokken.

Het Oekraïense onderzoek spreekt een conclusie uit een voorlopig onderzoek van de NAVO tegen. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg blijkt daaruit dat het waarschijnlijk om een luchtafweerraket uit Oekraïne gaat. Stoltenberg zei „geen indicatie” te hebben dat het een opzettelijke aanval betrof en noemde het „niet de schuld van Oekraïne” dat twee slachtoffers omkwamen. Het onderzoek naar de inslag loopt nog.

Ook de Poolse president Andrzej Duda zei eerder op de dag dat de raket „hoogstwaarschijnlijk” afkomstig is uit Oekraïne. Duda noemde het „waarschijnlijk een ongelukkig incident”. Wel hield de president Rusland uiteindelijk verantwoordelijk, omdat de Russische strijdkrachten Oekraïne zelf met raketten bestookten. NAVO-chef Stoltenberg sprak vergelijkbare woorden en zei Rusland „eindverantwoordelijk” te houden voor „het voortzetten van zijn illegale oorlog tegen Oekraïne”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Martelkamer’ ontdekt in bevrijde stad Cherson, vermoedelijk werk van Russen