WK voetbal

FIFA verbiedt bierverkoop in WK-stadions in Qatar

In de aanloop naar het WK voetbal in Qatar, dat zondag 20 november begint, volgt NRC in dit blog de ontwikkelingen rondom het toernooi en het Nederlands elftal.

FIFA verbiedt bierverkoop in WK-stadions in Qatar

De voetbalbond FIFA heeft de verkoop van alcohol in stadions tijdens de wedstrijden van het WK voetbal in Qatar verboden. Dat heeft de bond, mede namens gastland Qatar, vrijdag bekendgemaakt. Een eerder besluit om wel bier te schenken, is slechts twee dagen voor het begin van het toernooi teruggedraaid.

Bier is normaal gesproken de enige alcoholische drank verkrijgbaar in stadions op het WK, maar die verkooppunten worden nu verwijderd. De discussie over het schenkbeleid werd al weken gevoerd tussen FIFA en gastland Qatar, een conservatief islamitisch land waar de verkoop van alcohol zeer beperkt is. Deze week moesten verkooppunten nog worden verplaatst naar minder opzichtige plekken.

Er zal wel alcoholvrij bier zijn in de acht WK-stadions, aldus FIFA. De voetbalbond heeft al jaren een miljoenendeal die vastlegt dat op het WK enkel het biermerk Budweiser wordt geschonken. AB InBev, het Belgische bedrijf achter Budweiser, heeft nog niet gereageerd op de plotselinge beslissing. Volgens de verklaring van FIFA zal er bij „andere WK-locaties” wel bier geschonken worden.

Het biermerk Budweiser sponsort het WK. Foto Miguel medina/AFP

Senegalese topspeler Mané door blessure niet in actie op WK

Sadio Mané zal niet meedoen aan het WK voetbal in Qatar. De sterspeler raakte op 8 november geblesseerd tijdens een wedstrijd tussen zijn club Bayern München en Werder Bremen. De kuitbeenblessure die Mané opliep, blijkt ernstiger dan gedacht, zo meldde de Senegalese Voetbalfederatie woensdagavond. Nederland speelt op 21 november zijn eerste wedstrijd op het WK tegen Senegal.

„Helaas heeft een MRI-scan laten zien dat de vooruitgang niet zo voorspoedig was als we hadden gehoopt”, zei de Senegalese teamdokter Manuel Alfonso volgens persbureau AP. Mané zal de komende dagen in München beginnen aan een revalidatietraject.

Paniek

Mané is de sterspeler van Senegal. In februari won het land de Africa Cup of Nations, het Afrikaanse kampioenschap, na een doelpunt van de aanvaller. Deze zomer werd Mané verkozen tot beste voetballer van Afrika. De topscoorder werd in 2014 Senegals duurste speler ooit toen de Engelse club Southampton 12,6 miljoen euro voor hem betaalde. Twee jaar later vertrok Mané naar Liverpool: bij die transfer was 34 miljoen pond (destijds ruim 40 miljoen euro) gemoeid. Na zes seizoenen gespeeld te hebben voor Liverpool maakte Mané afgelopen zomer de overstap naar Bayern München.

In zijn thuisland Senegal brak paniek uit nadat Mané geblesseerd raakte. In de nationale media ging het nergens anders over. „Dit is alsof Frankrijk Mbappé verliest, of Brazilië Neymar”, zei de baas van de Senegalese voetbalbond.

Lees ook dit artikel: Sadio Mané: Senegals hoop op het WK, zelfs al is hij nu geblesseerd

Sadio Mané tijdens de finale van het Afrikaanse kampioenschap in Kameroen. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

Arbeidsmigranten trappen balletje met Oranje, maar inhoudelijke gesprekken blijven uit

Het Nederlands elftal ontving donderdagavond na afloop van de training een groep van twintig arbeidsmigranten. Het was de bedoeling dat zij tijdens de ontmoeting met Oranje hun verhaal konden doen, maar daar kwam in de praktijk volgens de spelers weinig van terecht. „Ik vroeg een paar keer naar hun verhalen”, zei middenvelder Frenkie de Jong na afloop van de sessie. „Maar ze vonden het veel leuker om met ons te voetballen en op de foto te gaan.”

De Jong zei genoten te hebben van het enthousiasme van de groep. Die was uitgenodigd door de KNVB en samengesteld door de organisatie Building and Wood Workers’ International (BWI), een zusterorganisatie van de Nederlandse vakbond FNV. „Het was heel mooi om te zien hoe blij ze waren. En voor ons was dit ook speciaal om te doen.” De Jong gaf aan dat hij het „belangrijk” vindt om aandacht te vragen voor de arbeidsmigranten.

Aanvoerder Virgil van Dijk noemde het tijdens de persconferentie na afloop „misschien wel de dag van hun leven”. Hij stelde de arbeidsmigranten het liefst te hebben ontmoet zonder de aanwezigheid van media, maar het belangrijkste was volgens hem dat de groep blij van het veld stapte. „Natuurlijk zijn we veel met voetbal bezig. Maar we zijn niet doof of blind. We weten dat velen van hen onder veel te zware omstandigheden hebben moeten werken.”

Lees ook: Het Nederlands elftal traint met arbeidsmigranten. Een ‘showtje’ of meer dan dat?

Toezichthouder waarschuwt WK-gangers voor gebruik Qatarese apps

Bezoekers van het WK voetbal in Qatar lopen het risico onbedoeld privacygevoelige informatie af te staan als ze Qatarese apps downloaden. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) donderdag, in navolging van andere Europese privacytoezichthouders. De verplichte corona-app Ehteraz en WK-app Hayya verzamelen informatie op de telefoon, zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is.

Het gaat bijvoorbeeld om belgegevens van de telefoongebruiker, of een lijst met andere applicaties die op de telefoon staan. Uit apps valt vaak informatie af te leiden over een gebruiker; bepaalde datingapps, zoals Grindr, zouden bijvoorbeeld iemand seksuele voorkeur kunnen onthullen. Dit zou een risico op kunnen leveren voor homoseksuele voetbalfans, aangezien homoseksualiteit in Qatar verboden is. Ook is het „vermoedelijk mogelijk” dat de apps toegang hebben tot foto’s van de gebruiker, aldus de AP.

De Duitse, Franse, Noorse en Deense privacytoezichthouders waarschuwden al eerder voor de apps, nadat de Duitse toezichthouder ze had geanalyseerd. De AP raadt bezoekers van het WK aan om de verplichte WK-apps op een aparte telefoon te downloaden.

Het logo van het WK voetbal met op de achtergrond West Bay in Doha. Foto Koen van Weel/ANP

Oranje begonnen met eerste training in Qatar

Het Nederlands elftal is woensdagochtend om 10.30 uur Nederlandse tijd (12.30 uur in Doha) begonnen met de eerste training op een terrein bij Qatar University, de trainingsaccommodatie van Nederland tijdens het WK. Tijdens een persconferentie zei bondscoach Louis van Gaal woensdag dat de eerste paar dagen „vooral in het teken staan van acclimatiseren”. De temperatuur in Qatar, waar het bijna winter is, loopt overdag op tot ruim 32 graden. Dat is volgens Van Gaal „geen voordeel voor mensen uit een kikkerland”, maar hij maakt zich geen zorgen omdat er airco is in het stadion.

Dinsdagavond arriveerde Oranje na een vlucht van zes uur in gastland Qatar. Direct na aankomst trainden de spelers nog achter gesloten deuren. Het team verblijft in het spelershotel St. Regis, een „fantastisch hotel” volgens Van Gaal. „De faciliteiten zijn geweldig. Het trainingsveld is top, beter kan gewoon niet.” Donderdag gaat Oranje in gesprek met een groep van twintig arbeidsmigranten, die door de internationale arbeidersvakbond BWI met de KNVB in contact zijn gebracht. In het licht van de slechte levens- en werkomstandigheden in het omstreden Qatar, worden de shirts die de spelers van het Nederlands elftal tijdens het WK dragen online geveild. De opbrengst hiervan gaat naar de arbeidsmigranten.

Dinsdagavond arriveerde Oranje na een vlucht van zes uur in gastland Qatar. Foto Koen van Weel/ANP

Oranje maakt zich op voor controversieel WK in Qatar

Welkom in het WK-blog van NRC. Op deze plek zal de redactie regelmatig schrijven over nieuws en andere opmerkelijke gebeurtenissen omtrent het veelbesproken voetbaltoernooi in Qatar. Het Nederlands elftal zal daar onder leiding van bondscoach Louis van Gaal proberen om de wereldtitel te veroveren. Van Gaal zelf heeft die ambitie al meerdere malen uitgesproken.

Lees ook: Hervormingen Qatar hebben nut, maar kunnen negatief beeld niet doen kantelen

Nooit eerder in de voetbalgeschiedenis werd een regulier seizoen in de winter gepauzeerd voor een internationaal landentoernooi. Vanwege de warmte is een zomers WK in Qatar niet mogelijk. Bondscoach Van Gaal heeft de keuze voor de oliestaat als organisator al „belachelijk” genoemd. In aanloop naar het toernooi zijn onder erbarmelijke omstandigheden duizenden arbeidsmigranten omgekomen, bij onder meer de bouw van de stadions.

De KNVB heeft enkele arbeidsmigranten uitgenodigd om in gesprek te gaan met de spelers na een training om op die manier steun te betuigen. Tijdens het toernooi zal Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk een OneLove-band dragen om te strijden tegen discriminatie en op te komen voor lhbti-rechten, die in Qatar onder grote druk staan.

Oranje start de WK-campagne tegen Senegal op maandag 21 november. Vier dagen later wacht Ecuador en het Nederlands elftal sluit de groepsfase af tegen gastland Qatar. Grote vraag is nog wie bij Oranje onder de lat zal staan; Van Gaal heeft met Andries Noppert, Justin Bijlow en Remko Pasveer drie doelmannen geselecteerd. Niemand van het drietal heeft nog ervaring op een EK of WK.