Oranje maakt zich op voor controversieel WK in Qatar

Welkom in het WK-blog van NRC. Op deze plek zal de redactie regelmatig schrijven over nieuws en andere opmerkelijke gebeurtenissen omtrent het veelbesproken voetbaltoernooi in Qatar. Het Nederlands elftal zal daar onder leiding van bondscoach Louis van Gaal proberen om de wereldtitel te veroveren. Van Gaal zelf heeft die ambitie al meerdere malen uitgesproken.

Lees ook: Hervormingen Qatar hebben nut, maar kunnen negatief beeld niet doen kantelen

Nooit eerder in de voetbalgeschiedenis werd een regulier seizoen in de winter gepauzeerd voor een internationaal landentoernooi. Vanwege de warmte is een zomers WK in Qatar niet mogelijk. Bondscoach Van Gaal heeft de keuze voor de oliestaat als organisator al „belachelijk” genoemd. In aanloop naar het toernooi zijn onder erbarmelijke omstandigheden duizenden arbeidsmigranten omgekomen, bij onder meer de bouw van de stadions.

De KNVB heeft enkele arbeidsmigranten uitgenodigd om in gesprek te gaan met de spelers na een training om op die manier steun te betuigen. Tijdens het toernooi zal Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk een OneLove-band dragen om te strijden tegen discriminatie en op te komen voor lhbti-rechten, die in Qatar onder grote druk staan.

Oranje start de WK-campagne tegen Senegal op maandag 21 november. Vier dagen later wacht Ecuador en het Nederlands elftal sluit de groepsfase af tegen gastland Qatar. Grote vraag is nog wie bij Oranje onder de lat zal staan; Van Gaal heeft met Andries Noppert, Justin Bijlow en Remko Pasveer drie doelmannen geselecteerd. Niemand van het drietal heeft nog ervaring op een EK of WK.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: WK voetbalblog