Oekraïne wil toegang tot inslaglocatie Polen, spreekt van ‘Russisch spoor’

Oekraïne heeft woensdag gevraagd om onmiddellijke toegang tot de locatie in Polen waar dinsdag een raket insloeg, met twee doden tot gevolg. De Oekraïense minister van Defensie Oleksi Danilov pleit op Twitter voor een „gezamenlijk onderzoek” naar de inslag. Uit voorlopig onderzoek van de NAVO blijkt dat het projectiel, hoewel van Russische makelij, waarschijnlijk een Oekraïense luchtafweerraket was.

Danilov twijfelt aan die lezing, schrijf hij. Hij hint op Russische betrokkenheid en heeft het over een „Russisch spoor”. Oekraïne is volgens de minister „klaar” om bewijs daarvan te overleggen. Hij vraagt de NAVO daarnaast om verdere uitleg bij de bewering dat er in Polen geen Russische raket is ingeslagen. „We verwachten de informatie van onze bondgenoten, die zij hebben gebruikt om te concluderen dat het ging om een Oekraïense luchtafweerraket.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zelensky ontkent dat raket die in Polen neerkwam afkomstig is uit Oekraïne