‘Martelkamer’ ontdekt in bevrijde stad Cherson, vermoedelijk werk van Russen

De ingang van het politiebureau in Cherson, waar volgens Oekraïne gevangenen werden gemarteld door Russische militairen.
De ingang van het politiebureau in Cherson, waar volgens Oekraïne gevangenen werden gemarteld door Russische militairen. Foto Valentyn Ogirenko/Reuters

Oekraïense onderzoekers hebben een ‘martelkamer’ ontdekt in een voormalig politiebureau de onlangs bevrijde Oekraïense stad Cherson. Tientallen gevangenen werden daar naar verluidt vastgehouden en ondervraagd, geëlektrocuteerd, geslagen en in sommige gevallen gedood. Dat schrijven verschillende media, waaronder de kranten The Guardian en The New York Times persbureaus AFP en Reuters, op basis van getuigenverslagen.

Volgens The Guardian hadden Russische militairen het politiegebouw rond half maart overgenomen en veranderd in een gevangenis voor burgers die zich verzetten tegen de verovering van de stad. Verschillende getuigen verklaarden dat ze een aantal weken na de overname geschreeuw vanuit het gebouw hoorden komen. Een omwonende vertelde dat ze zag hoe mannen met zakken over hun hoofd naar binnen gingen, en dat er soms lichamen naar buiten werden gedragen.

Op foto’s zijn verschillende cellen te zien in het politiebureau, met onder meer graffiti op de muren van het Russische Z-symbool. Volgens mannen die daar meerdere dagen zouden zijn vastgehouden, bestond het complex uit meer dan twintig cellen waarin ieder zo’n acht gevangenen tegelijk werden gehouden. Ook zouden er enkele vrouwen hebben vastgezeten.

Moskou ontkent beschuldigingen van misbruik en mishandeling van Oekraïense burgers en militairen en beweert juist dat Oekraïne schuldig is aan zulke praktijken. Volgens de VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR is er bewijs dat beide partijen krijgsgevangenen hebben gemarteld. Het martelen van gevangenen is volgens het Internationaal Strafhof een oorlogsmisdaad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Martelkamer’ ontdekt in bevrijde stad Cherson, vermoedelijk werk van Russen