Huizen bouwen wordt steeds moeilijker, zeggen economen van ABN Amro

Nieuwbouw Hoge materiaalprijzen, gestegen rente, strengere eisen en een krap elektriciteitsnet liggen de bouw van nieuwbouwwoningen in de weg, meldt ABN Amro.
Woningbouw in het centrum van Dordrecht.
Woningbouw in het centrum van Dordrecht. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

Een opeenstapeling van problemen belemmert de bouw van nieuwbouwwoningen, schrijft ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport. De bank ziet de aantallen verkochte woningen en afgegeven vergunningen dalen vanwege materiaalprijzen, rente, regels en elektriciteit. De problemen zetten „meer druk” op het kabinetsdoel om tot 900.000 nieuwe woningen te bouwen.

Afgelopen vier kwartalen werden vergunningen voor 64.145 nieuwe woningen afgegeven, 11,2 procent minder dan de vier kwartalen daarvoor. De materiaalprijzen blijven door de oorlog in Oekraïne hoog, hoewel ABN Amro de prijsstijgingen ook ziet afvlakken. Staal, dat aan het begin van de oorlog flink duurder werd, is momenteel zelfs weer iets goedkoper dan in augustus. Recente renteverhogingen van de Europese Centrale Bank maken nieuwbouwprojecten minder snel winstgevend en verkleinen de vraag.

De eisen waaraan de bouw moet voldoen worden intussen strenger, merkt ABN Amro. Duurzaamheid is belangrijker geworden, en sinds een uitspraak van de Raad van State moet de bouw ook zijn eigen stikstofuitstoot berekenen. Daar komt de krapte op het elektriciteitsnet nog bij, waardoor het niet meer vanzelfsprekend is dat nieuwe woningen stroom kunnen krijgen.

Bouwbedrijven positief

In hoeverre deze problemen de bouw van nieuwe woningen in de weg liggen, lijkt per gemeente te verschillen. Het aantal vergunningen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, afgelopen jaar bijna een kwart van het totaal, lag bijvoorbeeld nog steeds veel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. In Utrecht lag dat aantal met 1.051 vergunningen juist ongeveer de helft lager dan afgelopen decennium.

Het aantal vergunningen is afgelopen jaar dus teruggelopen, maar volgens ABN Amro hadden bouwbedrijven vorig kwartaal gemiddeld nog steeds positieve verwachtingen. Ze zagen zelf arbeidstekorten vaak als de grootste belemmering, schrijft de bank, en de helft van de bouwbedrijven zei überhaupt geen belemmeringen te ervaren.

Lees ook De stikstofuitspraak in de Porthos-zaak blokkeert de grote ambities van kabinet