Trump-aanhanger en verkiezingsontkenner Kari Lake verliest gouverneursrace in Arizona

De Republikeinse kandidaat voor de gouverneursrace in Arizona Kari Lake sprak partijleden toe tijdens de verkiezingsavond.
De Republikeinse kandidaat voor de gouverneursrace in Arizona Kari Lake sprak partijleden toe tijdens de verkiezingsavond. Foto Olivier Touron/AFP

De Democraat Katie Hobbs heeft de race om het gouverneurschap van Arizona gewonnen van haar Republikeinse tegenkandidaat en Trump-aanhanger Kari Lake. Dat heeft het Amerikaanse persbureau AP in de nacht van maandag op dinsdag, bijna een week na de verkiezing, bekendgemaakt. Lake is een verkiezingsontkenner die leugens verspreidt dat Democraten bij de presidentsverkiezingen van 2020 grootschalig hebben gefraudeerd en Donald Trump de rechtmatige winnaar van de verkiezingen is.

Ook op de avond van de Congresverkiezingen, vorige week dinsdag, insinueerde Lake dat er fraude was gepleegd, terwijl toen al duidelijk was dat het tellen van de stemmen nog dagen in beslag zou nemen. Zo sprak ze van technische problemen – die er bij stembussen in de regio Maricopa County inderdaad waren geweest – en „corruptie op het hoogste niveau”, zonder daar bewijs voor aan te leveren. Ook deze uitslag lijkt ze vooralsnog niet te erkennen. „Arizonans herkennen BS [bullshit] wanneer ze het zien”, twitterde ze nadat persbureau AP de uitslag bekendmaakte.

Tegenkandidaat Hobbs was voor de gouverneursverkiezing de secretary of state van Arizona, de hoogste verkiezingsfunctionaris van de staat. Ze voerde niet alleen een bedeesdere campagne dan de charismatische voormalig nieuwslezeres Lake, maar verzette zich ook tegen Trumps verkiezingsleugens. Bij veel andere races in de Congresverkiezingen is hetzelfde patroon te zien als bij deze gouverneursrace in Arizona: op veel plekken legden Republikeinse Trump-aanhangers, veelal verspreiders van de verkiezingsleugen, het af tegen gematigdere kandidaten.

Lees ook: Trump blijkt geen garantie voor Republikeins succes Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump-aanhanger en verkiezingsontkenner Kari Lake verliest gouverneursrace in Arizona