Tweede Kamer

ChristenUnie wil verbod op TikTok of aanpassing app

De ChristenUnie wil dat video-app TikTok in Nederland wordt verboden of aangepast. Dat zei CU-Kamerlid Don Ceder vrijdag tegen verschillende media. Hoe het Chinese bedrijf opereert en omgaat met gebruikersgegevens noemt Ceder „onacceptabel”. TikTok zou kinderen „onvoldoende bescherming” bieden en privacywetgeving schenden. Begin november werd het privacybeleid van het techbedrijf aangepast. Toen bleek dat personeel in het Chinese hoofdkantoor toegang heeft tot de persoonsgegevens van Europese gebruikers. Volgens TikTok is dit nodig om het platform „consistent, plezierig en veilig” te houden. Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA, Denk, ChristenUnie, PVV, Volt, CDA, SP en VVD uitten hierover eerder al hun zorgen in een brief waarin zij minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Binnenlandse Zaken) vragen op Europees niveau stappen te ondernemen tegen TikTok. Het kabinet laat weten een onderzoek in te stellen naar TikTok in Nederland. (NRC)