Democraat Kelly wint Senaatszetel in Arizona

Mark Kelly op de avond van de Congresverkiezingen.
Mark Kelly op de avond van de Congresverkiezingen. Foto Kevin Dietsch/Getty Images/AFP

De Democraat Mark Kelly heeft de Senaatszetel in de staat Arizona bemachtigd. Kelly kreeg 51,8 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn Republikeinse uitdager Blake Masters, die voorafgaand aan de verkiezingen de steun had gekregen van oud-president Donald Trump. Met de winst van Kelly hebben de Democraten 49 zetels in de Senaat, evenveel als de Republikeinen. Als senator Cortez Masto wint in de staat Nevada, behoudt de Democratische Partij de meerderheid in de Senaat.

Hoewel de uitslag van de Senaatsverkiezingen in Nevada nog op zich laat wachten, is al wel duidelijk wie de nieuwe gouverneur van de staat wordt. Volgens verschillende Amerikaanse media verslaat de Republikein Joe Lombardo de huidige Democratische gouverneur Steve Sisolak. Ook Lombardo was een door Trump gesteunde kandidaat.

Het blijft intussen spannend of de Republikeinen daadwerkelijk de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroveren. Volgens de laatste telling van Associated Press hebben de Republikeinen nu 211 zetels in het Huis, tegenover 201 zetels voor de Democraten. De partij met 218 zetels heeft een meerderheid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Democraat Kelly wint Senaatszetel in Arizona