Laatste nieuws Congresverkiezingen

Trump-aanhanger en verkiezingsontkenner Kari Lake verliest gouverneursrace in Arizona

De VS gingen vorige week naar de stembus voor de Congresverkiezingen. Amerikanen konden onder meer kiezen voor het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat. In dit blog doet NRC verslag.

Trump-aanhanger en verkiezingsontkenner Kari Lake verliest gouverneursrace in Arizona

De Democraat Katie Hobbs heeft de race om het gouverneurschap van Arizona gewonnen van haar Republikeinse tegenkandidaat en Trump-aanhanger Kari Lake. Dat heeft het Amerikaanse persbureau AP in de nacht van maandag op dinsdag, bijna een week na de verkiezing, bekendgemaakt. Lake is een verkiezingsontkenner die leugens verspreidt dat Democraten bij de presidentsverkiezingen van 2020 grootschalig hebben gefraudeerd en Donald Trump de rechtmatige winnaar van de verkiezingen is.

Ook op de avond van de Congresverkiezingen, vorige week dinsdag, insinueerde Lake dat er fraude was gepleegd, terwijl toen al duidelijk was dat het tellen van de stemmen nog dagen in beslag zou nemen. Zo sprak ze van technische problemen – die er bij stembussen in de regio Maricopa County inderdaad waren geweest – en „corruptie op het hoogste niveau”, zonder daar bewijs voor aan te leveren. Ook deze uitslag lijkt ze vooralsnog niet te erkennen. „Arizonans herkennen BS [bullshit] wanneer ze het zien”, twitterde ze nadat persbureau AP de uitslag bekendmaakte.

Tegenkandidaat Hobbs was voor de gouverneursverkiezing de secretary of state van Arizona, de hoogste verkiezingsfunctionaris van de staat. Ze voerde niet alleen een bedeesdere campagne dan de charismatische voormalig nieuwslezeres Lake, maar verzette zich ook tegen Trumps verkiezingsleugens. Bij veel andere races in de Congresverkiezingen is hetzelfde patroon te zien als bij deze gouverneursrace in Arizona: op veel plekken legden Republikeinse Trump-aanhangers, veelal verspreiders van de verkiezingsleugen, het af tegen gematigdere kandidaten.

Lees ook: Trump blijkt geen garantie voor Republikeins succes

De Republikeinse kandidaat voor de gouverneursrace in Arizona Kari Lake sprak partijleden toe tijdens de verkiezingsavond. Foto Olivier Touron/AFP

Democraten veroveren meerderheid in Senaat na winst in Nevada

De Democratische partij behoudt definitief de meerderheid in de Senaat. In Nevada, met Georgia de enige staat waar nog geen uitslag was voor de Senaatsverkiezingen, heeft de Democraat Catherine Cortez Masto haar uitdager Adam Laxalt verslagen. De Democraten komen hierdoor op 50 Senaatszetels, waar de Republikeinen er 49 hebben.

De run-off in Georgia op 6 december is door de winst van Cortez Masto geen doorslaggevende factor meer. Als de Republikeinen in Georgia winnen, hebben beide partijen 50 zetels, maar bij gelijke stemmingen geeft de stem van vicepresident Kamala Harris de doorslag.

Tot laat op zaterdagavond lagen Cortez Masto en Laxalt zeer dicht bij elkaar, met een verschil van achthonderd stemmen. De autoriteiten in Nevada hadden al aangekondigd op zaterdag met de uitslag te komen. Toen de laatste briefstemmen uit het district Clark binnenkwamen, sprong Cortez Masto circa vijfduizend stemmen over Trump-loyalist Laxalt heen en kon ze niet meer ingehaald worden.

Wie het voor het zeggen krijgt in het Huis van Afvaardigden is nog niet duidelijk. Met name in Californië wordt nog in verschillende districten geteld. De Republikeinse partij staat momenteel op 211 zetels en is het dichtste bij de 218 zetels die nodig zijn voor een meerderheid. De Democraten staan op 203 zetels en lijken de meerderheid in het Huis te gaan kwijtraken aan een verdeelde Republikeinse partij.

Cortez Masto in aanloop naar de Congresverkiezingen. Foto Anna Moneymaker/AFP

Democraat Fontes gekozen tot secretary of state in Arizona

Adrian Fontes is gekozen tot secretary of state in Arizona. Fontes verslaat Mark Finchem, een election denier, oftewel iemand die Joe Biden niet erkent als president. Finchem was aanwezig bij de bestorming van het Capitool, al betrad hij het gebouw naar eigen zeggen niet.

De secretary of state van een staat is in de VS verantwoordelijk voor de organisatie van verkiezingen. Als de Republikein Finchem in Arizona had gewonnen, had hij in 2024 de presidentsverkiezingen in zijn staat moeten organiseren. Kopstukken van de Democratische Partij togen in de aanloop naar de Congresverkiezingen naar Arizona om campagne te voeren voor Fontes en te zorgen dat Finchem, die banden heeft met de extremistische groep de Oath Keepers, niet gekozen zou worden.

Lees ook: In Arizona kunnen dit ‘de laatste vrije verkiezingen zijn’

Democraat Kelly wint Senaatszetel in Arizona

De Democraat Mark Kelly heeft de Senaatszetel in de staat Arizona bemachtigd. Kelly kreeg 51,8 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn Republikeinse uitdager Blake Masters, die voorafgaand aan de verkiezingen de steun had gekregen van oud-president Donald Trump. Met de winst van Kelly hebben de Democraten 49 zetels in de Senaat, evenveel als de Republikeinen. Als senator Cortez Masto wint in de staat Nevada, behoudt de Democratische Partij de meerderheid in de Senaat.

Hoewel de uitslag van de Senaatsverkiezingen in Nevada nog op zich laat wachten, is al wel duidelijk wie de nieuwe gouverneur van de staat wordt. Volgens verschillende Amerikaanse media verslaat de Republikein Joe Lombardo de huidige Democratische gouverneur Steve Sisolak. Ook Lombardo was een door Trump gesteunde kandidaat.

Het blijft intussen spannend of de Republikeinen daadwerkelijk de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroveren. Volgens de laatste telling van Associated Press hebben de Republikeinen nu 211 zetels in het Huis, tegenover 201 zetels voor de Democraten. De partij met 218 zetels heeft een meerderheid.

Mark Kelly op de avond van de Congresverkiezingen. Foto Kevin Dietsch/Getty Images/AFP

Republikeinen naderen meerderheid in het Huis, Senaatsrace blijft spannend

In verschillende staten worden nog steeds stemmen geteld en voor zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat is het nog onduidelijk welke partij een meerderheid verovert. Volgens de laatste cijfers van persbureau Associated Press hebben de Republikeinen momenteel 211 zetels in het Huis van Afgevaardigden, tegenover 196 zetels voor de Democratische Partij. Voor een meerderheid in het Huis heeft een partij minimaal 218 zetels nodig. Er zijn nog dertig zetels te verdelen.

Voorafgaand aan de Congresverkiezingen werd al verwacht dat de Republikeinse Partij de meerderheid in het Huis, die momenteel in handen is van de Democraten, zou terugveroveren. De ‘rode golf’ die exitpolls hadden voorspeld is echter uitgebleven en tot op heden zijn er zelfs nog mogelijkheden voor de Democraten om hun meerderheid in het Huis te behouden.

Nog spannender is de race om de Senaat. In de staten Nevada, Arizona en Georgia is nog steeds niet duidelijk wie daar gewonnen heeft. In Georgia is het verschil zo klein dat er een tweede ronde komt, die op 6 december wordt gehouden. In Arizona is 78 procent van de stemmen geteld. De huidige senator Mark Kelly heeft er een voorsprong van 51.7 procent op zijn uitdager, de Republikein Blake Masters.

In Nevada, waar 90 procent van de stemmen is geteld, gaat de Republikein Adam Laxalt aan kop met 49 procent van de stemmen, tegenover 48 procent voor senator Catherine Cortez Masto van de Democratische Partij. Op het moment van schrijven is het verschil tussen de twee minder dan negenduizend stemmen en The New York Times schrijft dat de Democraten verwachten in zowel Nevada als Arizona te winnen. Mocht dat het geval zijn, dan behouden de Democraten hoe dan ook de meerderheid in de Senaat. Zij hebben nu 48 zetels, maar omdat vicepresident Kamala Harris kan meestemmen, zouden zij dan verzekerd zijn van een meerderheid.

Stemmen worden geteld in Maricopa, Arizona. Foto John Moore/Getty Images/AFP

Welkom in dit blog

In de Verenigde Staten vonden afgelopen dinsdag de Congresverkiezingen plaats. Voor het eerst sinds de presidentsverkiezing van 2020 mochten Amerikanen weer naar de stembus voor landelijke verkiezingen. Zij konden onder meer stemmen voor het Huis van Afgevaardigden (435 zetels) en een derde van de Senaat (35 zetels).

Hoewel het geen presidentsverkiezingen zijn, worden de Congresverkiezingen wel beschouwd als een referendum voor de zittende president. De uitslag is bepalend voor hoe de tweede helft van de regeertermijn van president Joe Biden eruit gaat zien.

Democraten hebben sinds de vorige Congresverkiezingen in 2018 een nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, onder leiding van voorzitter Nancy Pelosi. In de Senaat is de verdeling sinds 2020 gelijk, maar zijn de Democraten dankzij de doorslaggevende stem van vicepresident Kamala Harris in het voordeel.

Lees ook: Wat staat er op het spel bij de Amerikaanse Congresverkiezingen?