Na Maryland legaliseert ook Missouri wiet, drie andere staten stemmen tegen

Maryland en Missouri gaan wietbezit toestaan, hebben kiezers uit die staten besloten. Dinsdag stonden in vijf staten referenda over marihuana op het stembiljet: in Arkansas, North Dakota en South Dakota was een meerderheid tegen versoepelingen.

In Maryland mogen mensen van 21 jaar of ouder vanaf juli 2023 maximaal anderhalve ounce (42 gram) cannabis en twee wietplanten bezitten, schrijft de Amerikaanse zender CNBC. In Missouri wordt dat drie ounces (85 gram) en zes wietplanten. Ter vergelijking: in Nederland wordt het bezit van 5 gram wiet en vijf planten gedoogd.

In de Verenigde Staten hebben 21 staten wietbezit nu gelegaliseerd. In enkele andere staten is het bezit van cannabis weliswaar illegaal, maar niet strafbaar, of alleen legaal voor medisch gebruik. In 2012 waren Colorado en Washington de eerste twee staten om recreatief wietgebruik te legaliseren. Colorado boog zich dinsdag ook over een voorstel over het decriminaliseren van het bezit van psychedelische paddenstoelen, dat met 51 procent van de stemmen is aangenomen.

Lees ook In de VS wordt de een legaal rijk van wiet, terwijl de ander ervoor in de cel zit Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nog geen definitieve duidelijkheid over meerderheden in Congres