Recensie

Recensie Film

Liefde en seks als alles nog nieuw is

Coming-of-age De Finse sekskomedie ‘Girls, Girls, Girls’ laat jonge vrouwen zien tijdens dingen die jonge vrouwen doen: naar school gaan, werken, sporten. Dat is enorm verfrissend.

Vergeleken met series als Sex Education en Euphoria is het Finse Girls, Girls, Girls (ook bekend onder de titel ‘Girl Picture’) opmerkelijk alledaags. En dat heeft iets enorm verfrissends. De plot behelst niet veel meer dan drie vrijdagavonden uit het leven van de jonge vrouwen Mimmi, Rönkkö en Emma, niet alleen ergens op het grensgebied van meisje en jonge vrouw, maar ook tussen het laatste jaar van de middelbare school en de rest van hun leven. Schooldagen en vrije weekenden die gevuld zijn met sporten, feestjes en spaarzame flarden van de (niet altijd even rooskleurige) verhouding met hun ouders. Ze zijn op zoek naar liefde, bang voor intimiteit of worden juist halsoverkop verliefd. En dat is het wel zo’n beetje. Nou ja, zo’n beetje? Je zal maar achttien zijn. Dan zijn dat soort zaken van levensbelang. En niet alleen dan trouwens.

Regisseur Alli Haapasalo heeft al die eerste keren in een mensenleven op zo’n terloopse en invoelende manier in beeld gebracht, dat je als toeschouwer ook daadwerkelijk het gevoel krijgt deelgenoot te worden van het moment waarop alles nog nieuw was. De eerste kus ziet er weer uit als een eerste kus. Niet alleen voor de hoofdpersonen, maar ook voor de toeschouwer: alsof je hem nog nooit hebt gezien. We leren het drietal kennen als ze trainen voor het EK kunstrijden, werken in de plaatselijke sapbar, een woede-uitbarsting krijgen op school. Als echte mensen dus. Die dingen doen. En er niet alleen maar over praten tijdens het optutten en shoppen, zoals in de doorsnee Amerikaanse tienerseries die over jonge mensen worden uitgestort. Girls, Girls, Girls is net zo vrijmoedig als Sex Education en Euphoria, maar maakt de blos net zo intens als het orgasme.

Film Bekijk een overzicht van onze recensies over film