Kabinet past wetsvoorstel witwassen aan na forse kritiek over privacy

Witwasaanpak Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens opende het oorspronkelijke wetsvoorstel de deur naar „een ongekende massasurveillance” van Nederlanders. Banken gaan nu minder gegevens met elkaar delen dan de bedoeling was in het aanvankelijke voorstel.
Twee pinautomaten in Rotterdam.
Twee pinautomaten in Rotterdam. Foto Venema Media / ANP / Hollandse Hoogte

Het kabinet heeft een wetsvoorstel om witwassen aan te pakken aangepast na zware kritiek van de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Banken gaan minder gegevens met elkaar delen dan in het conceptwetsvoorstel stond.

De ministeries van Financiën en Justitie willen met de nieuwe wet voorkomen dat criminelen hun inkomsten spreiden bij verschillende banken om zo onder de radar van de witwasdetectie te blijven.

Het oorspronkelijke voorstel zette volgens privacywaakhond AP de deur open naar „een ongekende massasurveillance” van Nederlanders. De AP schreef vrijdag in een advies dat het zou leiden tot „een verregaande inbreuk op de bescherming en vertrouwelijkheid van klantgegevens.” De Raad van State had eerder al vergelijkbare kritiek geuit.

Minder data gedeeld

Het kabinet heeft het wetsvoorstel nu gewijzigd en zegt dat „de reikwijdte van de transactiemonitoring is beperkt, zodat er minder data van klanten worden gedeeld”. Ook zijn de waarborgen voor het delen van informatie aangescherpt.

De Nederlandse Vereniging van Banken laat in een reactie op het aangepaste voorstel weten blij te zijn dat het kabinet „een goede balans” heeft gevonden tussen „het meer effectief tegengaan van witwassen en het adequaat waarborgen van privacy.”

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog niet gereageerd op de aanpassingen.

Dit bericht is rond 19.35 uur geactualiseerd, nadat bekend is geworden dat het kabinet het wetsvoorstel heeft aangepast.