Brieven

Goed doen

Effectief altruïsten richten zich juíst op systeemverandering

Brieven

In haar opiniestuk Pas op voor al te effectieve altruïsten (15/10) schrijft Josette Daemen dat effectief altruïsten zich te veel richten op het individu in plaats van systeemverandering. Maar dat is een belangrijke misvatting. Zeker, het klopt dat je als inwoner van een rijk land een groot verschil kunt maken door te doneren aan effectieve goede doelen, en ja, daarom geven veel effectief altruïsten via bijvoorbeeld Doneer Effectief. Maar je hoeft niet ver te zoeken om te zien dat veel mensen en organisaties binnen de beweging zich juíst richten op structurele verandering, waaronder veel van deze effectieve goede doelen zelf.

Kijk bijvoorbeeld naar werk van het Centre for Election Science om de democratie in de Verenigde Staten te verbeteren of van de Clean Air Task Force om met activisme en slim beleidsadvies klimaatverandering aan te pakken. Denk aan de steun voor organisaties die proberen conflicten tussen grootmachten te voorkomen of om met grote campagnes multinationals te dwingen om beter om te gaan met dieren. Ook werken bij de overheid staat tussen de meest aanbevolen carrières van carrière-advies organisatie 80.000 Hours, want juist als ambtenaar ben je vaak in een positie om de belangrijkste en meest verwaarloosde problemen aan te pakken.

Wie zich dus voelt aangesproken door Bregmans oproep tot meer morele ambitie en het systeem wil veranderen, kan veel inspiratie vinden in de effectief-altruïsme-beweging, die ook in Nederland snel groeit.


en
zijn bestuursleden van de Stichting Effectief Altruïsme Nederland