Podcast

Haagse Zaken
15 okt 2022
za - 15 oktober 2022
Haagse Zaken
15 okt 2022
za - 15 oktober 2022
Wat we leerden van de parlementaire enquête Groningen
   
Deze podcast luister je ook in onze app

Wat we leerden van de parlementaire enquête Groningen

Wekenlang was de stoel in het midden van de enquêtezaal bezet: door Groningers, door deskundigen, bestuurders, oud-politici en huidige bewindspersonen. Vrijdag was het laatste verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Wat hebben de afgelopen weken opgeleverd?

In Haagse Zaken bespreken Claudia Kammer en Derk Stokmans de verhoren aan de hand van vier politieke hoofdrolspelers: Henk Kamp, Eric Wiebes, Mark Rutte en Hans Vijlbrief. Je hoort wat hun rol is geweest (en nog steeds is) in het Groningse gasdossier, wat er gebeurde in de jaren dat zij verantwoordelijk waren en wat ze daarover verklaarden in de enquêtezaal.

Correctie (18 oktober 2022): In deze aflevering wordt verteld dat de aardbeving bij Huizinge de zwaarste aardbeving ooit in Nederland was. Dat is incorrect. Het was de zwaarste aardbeving in Groningen.

Meer lezen

Lees hier de reconstructie die Derk en Claudia maakten over de periode waarin Eric Wiebes als minister van Economische Zaken de verantwoordelijkheid droeg over de gaswinning in Groningen.

Eerder schreven Wubby Luyendijk en Bas van Sluis ook een reconstructie, over hoe het oliebedrijven lukte om gas te blijven winnen, ook na de (tot nu toe zwaarste) aardbeving in 2012.

 

Wil je meer horen? Dit zijn de afleveringen die we tot nu toe over dit dossier maken

Onze vooruitblik op de verhoren.

In 2018, toen Eric Wiebes de versterking stillegde, maakten we deze aflevering.

In 2018 maakten we ook een aflevering waarin we de geschiedenis schetsen van de gaswinning in Nederland, met uitleg over het gasgebouw.

 

@LamyaeA // @DerkStokmans // @ClaudiaKammer 

Presentatie:
Lamyae Aharouay
Gasten:
Claudia Kammer & Derk Stokmans
Redactie & Productie:
Iris Verhulsdonk & Ignace Schoot
Montage:
Iris Verhulsdonk