Kabinet betaalt deel hoge energierekening van veelverbruikende MKB’ers

Energie Bakkers, tuinders en andere kleinere bedrijven die veel energie verbruiken, krijgen overheidssteun. Het kabinet reserveert 3,1 miljard euro voor hen.

Veel bakkers zijn gedwongen hun prijzen te verhogen vanwege oplopende grondstof- en energieprijzen. Zij en andere kleinere bedrijven die veel energie gebruiken krijgen binnenkort overheidssteun.
Veel bakkers zijn gedwongen hun prijzen te verhogen vanwege oplopende grondstof- en energieprijzen. Zij en andere kleinere bedrijven die veel energie gebruiken krijgen binnenkort overheidssteun. Foto Bart Maat/ANP

Het kabinet gaat kleinere bedrijven die last hebben van een buitengewoon hoge energierekening financieel ondersteunen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Midden- en kleinbedrijven die veel energie gebruiken – zoals bakkers, autoschadebedrijven en tuinders – kunnen aanspraak maken op de regeling ‘Tegemoetkoming Energiekosten’ (TEK). Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven dat zullen doen. Er geldt een maximale vergoeding van 160.000 euro per bedrijf.

De verwachte kosten van de TEK-regeling kunnen oplopen tot 3,1 miljard euro, aldus het ministerie. Bedrijven krijgen de helft vergoed van wat zij meer zouden moeten betalen voor hun energie, boven de drempelprijs.

De TEK-regeling is voor energie-intensieve midden- en kleinbedrijven waarvan de energiekosten minimaal overeenkomen met 12,5 procent van de omzet. Zij mogen niet meer dan 250 werknemers hebben en geen hogere jaaromzet behalen dan 50 miljoen euro. Verder moet de onderneming jaarlijks meer dan 5.000 kubieke meter gas verbruiken of minimaal 50.000 kWh elektriciteit.

Lees ook: Kabinet schept duidelijkheid over prijsplafond energie en gas

De regeling geldt voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Het ministerie van Economische Zaken moet de regeling eerst afstemmen met de Europese Commissie, onder meer vanwege de regels over staatssteun. Mogelijk kan de TEK-regeling daardoor pas in het tweede kwartaal van 2023 worden opengesteld.