In Hillegersberg en Overschie doen ze alles om de koning te verleiden

Koningsdag Nu koning Willem-Alexander Koningsdag volgend jaar in Rotterdam viert, hopen lokale Oranjeverenigingen op koninklijke visite in hun wijk. De familie is kind aan huis in de ‘rode’ havenstad.

Op Koninginnedag 1992 bezocht koningin Beatrix Rotterdam, hier in Overschie samen met prinses Margriet. Links toenmalig burgemeester Bram Peper.
Op Koninginnedag 1992 bezocht koningin Beatrix Rotterdam, hier in Overschie samen met prinses Margriet. Links toenmalig burgemeester Bram Peper. Foto Werry Crone/ANP

De dag nadat het nieuws – de koning viert zijn verjaardag in 2023 in Rotterdam – bekend werd, zaten de culturele instellingen van Overschie al samen in overleg. Ze gaan een plan indienen met een „leuk programma” om zo de koning „te verleiden” om Overschie aan te doen, zegt Kees van der Meer, lid van de bewoners- en ondernemersorganisatie. Waarschijnlijk wordt het veel muziek en dans. „Veel kinderen in de wijk volgen balletlessen. Jongeren doen aan urban music en we hebben verschillende zangkoren.”

Ook de klompenrally mag niet ontbreken op 27 april. In 1992 bezocht de koninklijke familie Rotterdam op – toen nog – Koninginnedag. Onderdeel van het programma was een klompenrace door de Overschiese Dorpstraat en over de Hoge Brug. „Ik heb het vage vermoeden dat koning Willem-Alexander zich dat nog wel herinnert”, zegt van der Meer. „Een nieuwe klompenrace zou natuurlijk leuk zijn en misschien doet Amalia deze keer wel mee.”

Kosten begroot op 4 miljoen

Het gemeentebestuur is ‘blij en vereerd’ dat de koning Rotterdam heeft uitgekozen voor de viering van zijn verjaardag én zijn 10-jarig koningschap. Inwoners en verenigingen kunnen tot 1 november een idee of plan indienen voor het programma. Op 10 november worden de indieners van kansrijke plannen uitgenodigd voor een bijeenkomst. In december wordt het thema van Koningsdag bekendgemaakt.

De kosten voor het bezoek van de koninklijke familie zijn begroot op 4 miljoen euro. Hoe de kosten verdeeld worden en of ook Oranjeverenigingen in de wijken er aanspraak op kunnen maken, is nog niet bekend. Op de vraag of zo’n groot bedrag passend is in deze tijden, reageert de gemeente: „Juist in moeilijke tijden biedt Koningsdag iets moois en hoopvols waar we samen aan kunnen werken, naartoe kunnen leven en samen kunnen vieren.”

Op Koningsdag willen we het bruggetje op ons evenemententerrein vernoemen naar Friso

Nils Hijlkema Oranjevereniging Hillegersberg

De Oranjevereniging van de Breedveldsingel in Hillegersberg viert in april het 65-jarige bestaan. „Wij hadden burgemeester Aboutaleb al uitgenodigd”, zegt voorzitter Nils Hijlkema. Hij hoopt nu dat naast de burgemeester, ook de koning komt. „Al ligt Hillegersberg wel op een afstandje van de Coolsingel.”

Ook in Hillegersberg hebben ze een troef om de koning over te halen tot een bezoek. „Met Koningsdag willen we het bruggetje op ons evenemententerrein vernoemen naar de overleden broer van de koning, prins Friso. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als Willem-Alexander daar bij kan zijn”, zegt Hijlkema.

Opportunisme

Pal achter de Breedveldsingel ligt het Prinses Beatrixplantsoen. Op de kaart van Rotterdam staan tientallen verwijzingen naar de koninklijke familie. „De Wilhelminapier, waar koningin Wilhelmina in 1891 een gedenksteen plaatste in de kademuur, de nieuwe Willemsbrug geopend door Willem Alexander”, zegt conservator en historicus Rob Noordhoek van Museum Rotterdam. „En naar prins Hendrik, de broer van Koning Willem III zijn zelfs drie straten vernoemd op het Noordereiland.” De Maasvlakte heeft een Prinses Amaliahaven en een Prinses Máximaweg.

De band tussen de havenstad en het koningshuis is goed, zegt hij. Al is er ook sprake van opportunisme. „De vergulde sleutels van de stad Rotterdam werden in 1813 overhandigd aan koning Willem I. Twee jaar eerder werden diezelfde sleutels nog aangeboden aan keizer Napoleon.”

Koninginnen, prinsen en prinsessen zijn kind aan huis in de stad. Zo werd het ss Rotterdam gedoopt door Juliana, zegt Noordhoek. „Voor het huwelijk van Juliana en Bernhard schonk Rotterdam een tapijt. Alle Rotterdamse vrouwen mochten daar een bijdrage aan leveren door een draad te weven.”

Aan de andere kant probeerde SDAP-voorman Pieter Jelles Troelstra vanuit Rotterdam in 1918 de revolutie uit te roepen. „Rotterdam werd gezien als rode stad door de vele havenarbeiders.” Dat mislukte. Noordhoek: „Hij had zich vergist in het sentiment van de stad.”