Oorlog in Oekraïne

Biden: aanvallen laten wederom volslagen wreedheid zien van Poetins oorlog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Lees meer stukken in ons dossier.

Biden: aanvallen laten wederom volslagen wreedheid zien van Poetins oorlog

De door de Russische krijgsmacht uitgevoerde raketaanvallen op steden in heel Oekraïne laten „wederom de volslagen wreedheid zien van Poetins illegale oorlog op het Oekraïense volk”. Met die woorden heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gereageerd op de gecoördineerde Russische wraakactie op onder meer hoofdstad Kiev, die aan zeker elf mensen het leven kostte.

Biden veroordeelde de aanvallen – waarmee Rusland reageerde op de aanval op de Krimbrug afgelopen weekend – en zei dat de Russen het met de raketten gemunt hadden op burgers in plaats van militaire doeleinden; een oorlogsmisdaad. „Deze aanvallen versterken alleen maar onze toewijding om zo lang als nodig is aan de kant van de bevolking van Oekraïne te staan”, aldus Biden.

In lijn met de reactie van andere westerse leiders zei Biden de Oekraïners te blijven voorzien van de steun die zij nodig hebben „om hun land en hun vrijheid te verdedigen”. In een telefoongesprek heeft hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verzekerd dat die steun „inclusief luchtafweersystemen” komt.

Ook VN-Secretaris Generaal Antonio Guterres heeft maandag volgens een woordvoerder „diep geschokt” gereageerd op de tientallen raketaanvallen die Oekraïne hebben getroffen. „Dit is weer een onaanvaardbare escalatie van de oorlog en zoals altijd betalen burgers de hoogste prijs”, aldus de woordvoerder.

Dinsdag vindt een spoedoverleg over de situatie plaats tussen de G7-landen en president Zelensky.

Twitter avatar ZelenskyyUa Володимир Зеленський Productive conversation with @POTUS. Air defense is currently the number 1 priority in our defense cooperation.
We also need US leadership with the G7’s tough stance and with support for our UN GA resolution.

EU verlengt versoepelde opvangregels voor Oekraïense vluchtelingen

De soepele opvangregels voor Oekraïense vluchtelingen, waarbij zij zonder verblijfsvergunning in een EU-lidstaat kunnen verblijven, worden verlengd tot maart 2024. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt. In eerste instantie liep de maatregel tot maart 2023. Naast opvang hebben deze vluchtelingen recht hebben op onderwijs en medische zorg.

Volgens Eurocommissaris Ylva Johansson komt er ook een regeling voor Oekraïners die teruggaan naar hun vaderland, maar vervolgens weer naar de EU willen, bijvoorbeeld vanwege opgelaaid geweld. Sinds het begin van de oorlog heeft de EU 4,2 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.

In een poging om Oekraïners in Europa te laten werken, werkt de EU aan een talentenpool, waaruit uitzendbureaus en zeker vierduizend werkgevers arbeidskrachten kunnen selecteren. Oekraïners kunnen daar hun cv plaatsen en reageren op vacatures. De komende tijd wordt de website, die beschikbaar zal zijn in het Engels, Oekraïens en Russisch, gelanceerd en gekoppeld aan de Europese vacaturebank EURES.

‘Dodental raketaanvallen opgelopen tot elf’

Het dodental als gevolg van de Russische raketaanvallen op meerdere Oekraïense steden, waaronder hoofdstad Kiev, is opgelopen tot zeker elf. Dat meldt de Oekraïense Staatsdienst voor Noodsituaties maandagmiddag op Twitter en Telegram. Voor zover bekend zijn 64 mensen gewond geraakt bij de aanvallen.

Eerder werd het dodental nog geschat op vijf, waarbij op dat moment alleen nog slachtoffers uit Kiev waren gemeld. Het is niet bekend waar de elf doden zijn omgekomen. Behalve in de hoofdstad werden onder meer in Lviv, Ternopil en Dnipro aanvallen gemeld. De Russische president Vladimir Poetin sprak van een „wraakoefening” voor de aanval op de Krimbrug afgelopen zaterdag.

Vier Oekraïense regio’s zouden sinds het raketvuur zonder elektriciteit zitten. Het gaat volgens de Staatsdienst voor Noodsituaties om Lviv, Poltava, Soemy en Ternopil. In andere gebieden is de stroomvoorziening gedeeltelijk ontregeld. Door de aanvallen zijn zeker dertig branden uitgebroken.

De maandag door Rusland uitgevoerde aanvallen. Beeld: NRC Studio

Ministerie roept Nederlanders in Oekraïne op land te verlaten

„Verlaat Oekraïne zodra de situatie dat op een veilige manier toelaat.” Dat advies heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagmiddag uitgevaardigd aan alle Nederlanders die nu nog in Oekraïne verblijven. Eerder op de dag werden Kiev en andere Oekraïense steden door Russisch raketvuur getroffen.

Verder raadt het ministerie Nederlanders aan om voor nu op een veilige plek te schuilen. Bij het verlaten van het land moet rekening worden gehouden met filevorming.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ De onveiligheid in heel #Oekraïne is toegenomen, inclusief in #Kyiv.
• Schuil nu op een veilige plek.
• Zodra de situatie het toelaat, verlaat dan onmiddellijk het land.
• Houd rekening met kans op filevorming. Volledig advies ➡️ https://t.co/5vls4SnjNI https://t.co/xzsJXILPE8

Voor heel Oekraïne gold al een rood reisadvies, wat inhoudt dat het ministerie alle reizen naar het land afraadt. „Het maakt niet uit wat uw situatie is of welke goede bedoelingen u heeft”, aldus Buitenlandse Zaken. Dat het ministerie nu opnieuw Nederlanders oproept het land te verlaten komt doordat „de onveiligheid in heel Oekraïne is toegenomen”.

Mensen die tegen het advies in toch naar Oekraïne afreizen, zijn zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid. „Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.”

Westen reageert op Russische raketaanvallen, G7 houdt dinsdag een ingelaste bijeenkomst

„Afschuwelijke aanvallen”, „misdaden tegen de menselijkheid” en „diep geschokt”: op sociale media stromen de reacties van westerse leiders op de Russische raketaanvallen in Oekraïne binnen. Dinsdag komt de G7 bijeen via een videoverbinding om over de bombardementen te praten. President Zelensky zal hierbij aanwezig zijn, melden internationale persbureaus. In de tussentijd belooft het Westen extra militaire steun.

Onder andere Duitsland en Frankrijk uiten hun zorgen en beloven Oekraïne snel meer hulp te bieden. Frankrijk spreekt over meer wapens, Duitsland over een luchtafweersysteem dat „binnen enkele dagen” geleverd kan worden. Persbureau Reuters meldt dat het Duitse consulaat in Oekraïne is geraakt. Olaf Scholz, de Duitse bondskanselier, benadrukt dat Duitsland en andere G7-landen solidair zijn met Oekraïne.

Op Twitter veroordeelt minister-president Mark Rutte (VVD) de Russische daden: „Opnieuw terroriseert Poetin massaal onschuldige burgers in Kyiv en andere steden [...] NL veroordeelt deze afschuwelijke daden. Oekraïne blijft vastberaden en wij blijven Oekraïne steunen”. Ook Wopke Hoekstra (CDA), de minister van Buitenlandse Zaken, reageert via sociale media op de aanvallen. In een tweet zegt Josep Borrell, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, dat extra militaire steun van de EU „onderweg” is.

Een getroffen kantoorgebouw in Kiev. President Poetin heeft gezegd dat de Russische aanvallen op een groot aantal Oekraïense steden ‘wraak’ is voor de explosie op de Krim-brug zaterdagochtend. Foto Sergei Supinsky/AFP

Poetin spreekt van ‘wraak’ voor Oekraïense aanval op Krimbrug

De Russische aanvallen op een groot aantal Oekraïense steden is „wraak” voor de explosie op de Krimbrug. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd tijdens een op de Russische nationale televisie uitgezonden toespraak, melden internationale persbureaus. Hij zei dat aanvallen tegen Rusland altijd „hardhandig” beantwoord zullen worden. De aanval op de Krimbrug is volgens Poetin een terreurdaad, uitgevoerd door de Oekraïense speciale diensten, hoewel hij daarvoor geen bewijs gaf.

Maandagochtend voerde Rusland talloze luchtaanvallen op Oekraïense steden uit, waarbij belangrijke civiele infrastructuur werd vernietigd. Alle doelen van de raketaanvallen zijn volgens het Russische ministerie van Defensie bereikt. Hoewel het Kremlin altijd heeft volgehouden alleen militaire doelwitten te beschieten, zei Poetin nu dat de raketten ook voor Oekraïense „energie- en communicatie-infrastructuur” bedoeld waren. In Kiev vielen meerdere doden en gewonden in het stadscentrum. In Lviv en Charkov zitten mensen zonder stroom.

Poetin tijdens een videogesprek, maandagochtend. Foto Gavriil Grigorov/Sputnik/AFP

Wit-Rusland tuigt gezamenlijke troepenmacht op met Rusland

Wit-Rusland is twee dagen geleden begonnen een gezamenlijke militaire strijdmacht op te tuigen met Rusland. Dat heeft de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko maandag gezegd tijdens een veiligheidsberaad, meldt het landelijke persbureau Belta. Aanleiding is volgens Loekasjenko dat Oekraïne aanvallen op Wit-Rusland wil uitvoeren, hoewel hij daarvoor geen bewijs leverde. Of hij de gemengde troepenmacht ook daadwerkelijk in Oekraïne wil inzetten liet hij in het midden.

Volgens Loekasjenko betreft de gezamenlijke strijdmacht een „regionale militaire groepering”. Weliswaar mengde Wit-Rusland zich tot dusver niet direct in de oorlog, maar Loekasjenko stond het Russische leger wel toe zijn grondgebied te gebruiken om raketten vanaf te lanceren richting Oekraïne. Ook liet het aan het begin van de invasie Russische militairen het noorden van Oekraïne in trekken. Een groot aantal westerse sancties is daarom ook tegen de Russische bondgenoot gericht.

’75 raketten afgevuurd op Oekraïne, 41 daarvan onderschept’

Tot dusver heeft Rusland maandagochtend 75 raketten afgevuurd op Oekraïne, waarvan iets minder dan de helft ook insloeg. Oekraïense luchtafweersystemen onderschepten de rest, heeft de Oekraïense legerleider Valeri Zaloezjny op sociale media gezegd, aldus persbureau Reuters. Op Twitter melden verschillende journalisten en persbureaus dat de raketten vanuit het zuiden van Oekraïne komen, wat lijkt te betekenen dat ze (deels) worden afgeschoten vanaf de Zwarte Zee. De Russen vallen volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ook aan met Iraanse drones.

De schade aan de civiele infrastructuur van verschillende Oekraïense steden, die nog steeds onder vuur liggen, blijkt groot. In de West-Oekraïense stad Lviv, vlakbij de Poolse grens, zitten veel huizen zonder warm water. Ook is de elektriciteit in de veilig geachte stad deels uitgevallen, net als in de noordoostelijke stad Charkov. In het stadscentrum van Kiev zijn plekken verwoest die geen enkel militair doel dienden, met meerdere doden en gewonden tot gevolg. Zelensky noemt Rusland daarom een „terreurstaat” die Oekraïne van de kaart wil vegen.

Metrostations in Charkov dienen maandagochtend weer voornamelijk als schuilkelder. Foto Francisco Seco/AP

Vijf doden en twaalf gewonden in Kiev

Bij de raketaanvallen die de Oekraïense hoofdstad Kiev maandagochtend troffen, zijn minstens vijf doden en twaalf gewonden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van de lokale politie. De slachtoffers zijn gevallen bij aanvallen in het centrum van Kiev. Ooggetuigen melden dat er nog steeds explosies plaatsvinden in de hoofdstad. Over doden en gewonden in de andere steden die maandagochtend getroffen zijn door raketten, is nog niets bekend.

Hoewel Russische autoriteiten zeggen dat ze alleen militaire doelen onder vuur nemen, betreft het in Kiev alleen maar burgerdoelen. Zo is een groot kruispunt midden in het centrum verwoest, is er een diepe krater geslagen in een populair stadspark en werd de relatief nieuwe glazen brug midden in Kiev geraakt. Journalisten zeggen op Twitter dat er raketten vanaf de Zwarte Zee worden afgevuurd richting Oekraïne.

Zelensky: ‘Ze proberen ons van de aardbodem te vegen’

„Ze proberen ons te vernietigen en van de aardbodem te vegen”, zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op Telegram in reactie op de explosies die maandag in verschillende Oekraïense steden plaatsvonden. In zijn Telegrambericht is ook een filmpje met verwoestingen in Kiev te zien. „Ze vernietigen onze mensen die thuis liggen te slapen in Zaporizja, ze doden mensen die op weg zijn naar hun werk in Dnipro en Kiev.”

De president bevestigt dat er doden en gewonden zijn gevallen en roept mensen op zichzelf in veiligheid te brengen. „Het luchtalarm stopt niet in heel Oekraïne. Er zijn raketten die inslaan. Verlaat alsjeblieft niet de schuilplaatsen. Zorg goed voor jezelf en je dierbaren.”

Ook explosies waargenomen in andere Oekraïense steden

Ook in de Oekraïense steden Lviv, Ternopil en Dnipro zijn explosies waargenomen, meldt persbureau Reuters. Lviv ligt in het westen van Oekraïne, vlakbij de Poolse grens, en is tot nu toe relatief ongeschonden gebleven. Ternopil ligt vlakbij Lviv en is helemaal niet gebombardeerd sinds het uitbreken van de oorlog. Dnipro, de op twee na grootste stad van Oekraïne met ruim een miljoen inwoners, is al vaker aangevallen.

Op Telegram waarschuwt de burgemeester van Lviv burgers om niet naar buiten te gaan: „Explosies zijn te horen in Lviv! Luchtverdediging werkt. Blijf in de schuilkelders!”

Meerdere explosies in Oekraïense hoofdstad Kiev

De Oekraïense hoofdstad Kiev is maandagochtend tijdens spitsuur getroffen door meerdere zware explosies. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen, melden hulpdiensten aan de publieke omroep Soespylne. Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn.

Burgemeester Vitali Klytsjko schrijft op berichtenapp Telegram: „Verschillende explosies in het Sjevtsjenskivsky-district, in het centrum van de hoofdstad. Later meer details.”

Op beelden op Twitter is te zien dat de explosies een diepe krater hebben geslagen in het centraal gelegen Sjevtsjenko-park, normaal gesproken een van de drukste parken in de stad.

Ooggetuigen melden dat er meerdere grote zwarte rookpluimen te zien zijn boven de stad. Ook staan er auto’s in brand. Beelden daarvan circuleren op sociale media. De laatste luchtaanval op Kiev vond plaats op 26 juni.

De Krimbrug
De explosies volgen op een veelbewogen weekend waarin de brug tussen Rusland en het schiereiland de Krim door een zware explosie werd beschadigd. Prominente Russische politici reageerden woedend: „Bombardeer Oekraïne terug naar de 18de eeuw”, zei Pjotr Tolstoy, vicevoorzitter van het Russische parlement.

De Russische president Vladimir Poetin reageerde zondag in een video op het Telegramkanaal van het Kremlin. Hij noemde de explosie „een terroristische daad die kritieke infrastructuur voor burgers vernielt”, en wees Oekraïne als verantwoordelijke aan. „Dit is bedacht en uitgevoerd door de Oekraïense speciale diensten.” Poetin heeft de Russische veiligheidsraad op maandag bijeen geroepen om een Russische reactie te bespreken.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev staan auto’s in brand nadat de stad getroffen werd door verschillende explosies. Valentyn Ogirenko/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne.

Lees hier het vorige blog terug