Russische aanvallen op de stad Zaporizja, burgers onder het puin

Oekraïense brandweerlieden zoeken naar overlevenden onder het puin in de stad Zaporizja.
Oekraïense brandweerlieden zoeken naar overlevenden onder het puin in de stad Zaporizja. Foto Marina Moisejenko/AFP

Zeven Russische raketten zijn donderdagochtend vroeg ingeslagen bij een woongebouw in de Zuid-Oekraïense stad Zaporizja. Daarbij kwam ten minste een persoon om het leven. Zeker vijf mensen zitten vast onder het puin, melden lokale autoriteiten volgens internationale persbureaus. De aanslagen kwamen slechts enkele uren nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky had aangekondigd dat het Oekraïense leger zeker zeven dorpen in de door Rusland bezette regio Cherson heeft heroverd.

Gouverneur van Zaporizja Oleksandr Staroech riep op Telegram zijn inwoners op om in schuilkelders te blijven zitten. Onder het puin werd onder anderen een 3-jarig meisje vandaan gehaald, die met verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht. Volgens Kiev zijn bij de laatste Russische aanvallen in de regio’s Dnjepr, Donetsk, Zaporizja en Cherson in totaal tien mensen omgekomen. Ook meldden de Oekraïense autoriteiten donderdag Russische drones te hebben neergeschoten die op weg waren naar de steden Odessa en Mykolajiv. Die informatie is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

De Oekraïense regio Zaporizja werd vorige week door de Russische president Vladimir Poetin ingelijfd na een illegitiem referendum. In de buurt van de stad staat de grootste kerncentrale van Europa, die al maandenlang bezet is door Russische strijdkrachten. Het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, Rafael Grossi, zal naar verwachting deze week naar Kiev en vervolgens naar Moskou reizen voor overleg over de nucleaire veiligheid rond de kerncentrale. Het Kremlin bevestigde donderdag dat Rusland zich voorbereidt op het bezoek van Grossi, die vermoedelijk opnieuw zal aandringen op een gedemilitariseerde zone rond de centrale.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Russische aanvallen op de stad Zaporizja, burgers onder het puin