‘Maak van Amsterdam de tech-leider in Europa’

Bitcoin Amsterdam Komende week vindt op het Westergasterrein Bitcoin Amsterdam plaats. „De gemeente ziet dat ze de slag om tech hebben gemist.”

Bitcoin-festival in Miami, 4 juni 2021. In Amsterdam gaan ze proberen het festival ‘minder Amerikaans’ te laten zijn: inhoudelijker en duurzamer.
Bitcoin-festival in Miami, 4 juni 2021. In Amsterdam gaan ze proberen het festival ‘minder Amerikaans’ te laten zijn: inhoudelijker en duurzamer. Foto ANP / Redux Pictures

Jongere ambtenaren van de gemeente Amsterdam hadden weinig overtuiging nodig bij de vergunningsaanvraag voor een meerdaags Bitcoin-festival. De iets oudere generatie wel. Daar gaan de eerste gedachten bij cryptovaluta toch vooral naar speculatie en energieverspilling.

De vergunning voor Bitcoin Amsterdam kwam er, want bij de gemeente zien ze ook dat „Amsterdam de slag om de tech volledig heeft gemist”, vertellen organisatoren Sebastiaan van Erne (31) en Ivar Beukeboom (38) enthousiast in hun kantoor in Amsterdam-Noord. De pitch waarmee ze de twijfelaars over de streep trokken: „Alle grote cryptoprojecten vinden in Amerika plaats. Niet hier. Laten we nou zorgen dat Amsterdam voorloper wordt binnen Europa. Talent trekken.” En: „Deze stad liep altijd voorop op financieel en handelsgebied. Een nieuwe financiële revolutie – zoals ze de achterliggende technologie zien – moet dus ook hier.”

Beukeboom en Van Erne leven van het organiseren van festivals. De ondernemers houden twee keer per jaar het Amsterdam Wine Festival en daarnaast een jaarlijks champagne-evenement dat zo’n 15.000 bezoekers trekt. Ze zien een gat in de markt voor een Europese tegenhanger van het jaarlijkse bitcoinfestival in Miami. Dat is een manifestatie in een jaarbeursgebouw met ruim 10.000 bezoekers en veel stands van startups. Rabobank en Nibud concludeerden afgelopen jaar dat ruim een kwart van de Nederlanders tussen 18 en 30 jaar in crypto-valuta belegt. Bitcoin is de grootste en oudste cryptomunt.

Vegan in plaats van lappen vlees

„Het zag er in Miami uit als een soort computerbeurs uit de jaren negentig”, omschrijft Van Erne, die er dit voorjaar was. Veel insiders, investeerders en een voor beginners ontoegankelijk programma. Dat proberen ze in Amsterdam anders te doen, zodat ook pre-coiners en no-coiners aan hun trekken komen. Met grotendeels vegan eten in plaats van lappen vlees, zoals bij de Amerikaanse variant.

Lees ook: De verbouwing van cryptoplatform Ethereum moet het geweten van de cryptobelegger ontlasten

En door het juist ook over duurzaamheid te hebben, zegt Van Erne. Alleen kijken naar het huidige energieverbruik van bitcoin (jaarlijks ongeveer het elektriciteitsverbruik van Noorwegen en de CO2-uitstoot van Griekenland) is in zijn ogen kortzichtig. „Het gaat om het perspectief. De jongste en slimste koppen werken hier aan. De hele sector wíl naar renewable. Moet je eens kijken waar we over twintig jaar staan.”

De ambitie is een jaarlijks festival op het terrein van de Westergasfabriek en met activiteiten en feesten op tal van andere locaties in de stad. Het Amsterdam Dance Event is een voorbeeld, maar de schaal vooralsnog onvergelijkbaar. Voor deze eerste editie zijn 5.000 kaarten (ADE trok in 2019 zo’n 400.000 bezoekers).

In een Zwitsers hotel kregen ze de Amerikanen zo ver voor Amsterdam te kiezen

Het idee ontstond toen Van Ernes vriendin een goede baan in de cryptoindustrie kreeg en daarvoor veel reisde. Het viel haar op hoe fantasie- en sfeerloos de meeste bijeenkomsten in de sector zijn, vertelt Van Erne. „Ze gaan met een mannetje of vijfhonderd tot duizend op een rooftop staan en rollen een banner uit.”

Zelf hebben ze sinds 2017 een deel van hun geld in cryptovaluta zitten. Beukeboom lacht: „Eerst gewoon vanwege het geld. We zagen percentages die je nergens anders zag. Daar wilden we een beetje mee spelen.” Daarna kwamen het lezen en luisteren en ‘de filosofie’. Tijdens corona leek hun kantoor „een soort tradingkantoor”.

De koers van bitcoin. Foto Remko de Waal/ANP

Moeilijker dan het overtuigen van de gemeente Amsterdam was het doordringen tot de top van BTC Inc, het media- en marketingbedrijf dat Bitcoin Magazine uitbrengt en het jaarlijkse festival in Miami organiseert. Van Erne: „We wilden samenwerken vanwege de toegang tot grote sprekers en sponsoren.” BTC Inc, David Bailey, stond echter op het punt een overeenkomst aan te gaan met Lugano, voor een festival in de Zwitserse stad. Het land heeft een naam hoog te houden als het gaat om financiële vrijheid en op techgebied.

Van Erne en Beukeboom vertellen met onverhulde trots hoe ze aan de bar van een Zwitsers hotel de Amerikanen overhaalden voor Amsterdam te kiezen. Het festival is een coproductie, waarbij BTC Inc er hoofdzakelijk is voor de programmering en sponsoring en de Amsterdammers voor de organisatie.

Dat botst zo nu en dan. „Het cultuurverschil is enorm”, zegt Van Erne. Een 100 procent veganfestival was niet bespreekbaar: er moest ook vlees zijn. Van Erne en Beukeboom wilden bovendien geen klakkeloze bitcoinverering, zoals in Miami, maar debat. Ze hebben een enkele criticus op het podium gekregen.

Critici, maar ook Alt-right

Een opvallende naam tussen de programmeurs en publicisten is Nigel Farage, de eurosceptische Britse politicus die vooropliep in de Brexitcampagne. Alt-right flirt met de cryptobeweging. Een overeenkomst tussen veel mensen in het wereldje is toch dat ze „tegen de gevestigde orde willen schoppen”, verklaart Beukeboom. Vrijheid van meningsuiting stond volgens hem voorop in de programmering. „Links, rechts, progressief, conservatief. Alles kan. Misschien ontstaat een leuke discussie.”

Bitcoin Amsterdam, woensdag 12 t/m vrijdag 14 oktober, Westergasterrein. www.b.tc/conference/amsterdam

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.