Een bosuil in vlucht. Hier is te zien dat de veren van een bosuil voor het grote oppervlak van de vleugels zorgen.

Foto Arie van 't Riet

Zelfs onzichtbare details van dieren worden hier zichtbaar

Deze indrukwekkende röntgenfoto's van dieren komen uit het boek 'Doorgelicht' van Bram Langeveld en Arie van ’t Riet. De vleerhond, de kameleon en de boa slang: je bekijkt ze met heel andere ogen als je eenmaal hun binnenste hebt gezien. Zo blijken kikkers ‘kalkzakken’ naast hun wervelkolom te hebben.

Het schild van schildpadden is een aangepaste ribbenkast. Die ribben zijn op de röntgenfoto’s van bijvoorbeeld de matamata (ook wel franjeschildpad genoemd) nog herkenbaar als donkerdere zones in het rugschild: daar is het bot wat dikker. Foto Arie van ’t Riet

Van alle gewervelde dieren hebben kikkers in hun skelet de minste botten. Foto Arie van ’t Riet

Het zijaanzicht van een Griet. Hierboven is de asymmetrische bek van de platvissen duidelijk zichtbaar. Foto Arie van ’t Riet

Een typisch kenmerk van kameleons is hun plakkerige tong die ze met grote snelheid naar buiten kunnen schieten om hun prooi te vangen. Cruciaal hierbij is het tongbeen. Foto Arie van ’t Riet

Het skelet van slangen is erg gereduceerd: de schedel met kaken, het tongbeen, veel wervels en veel ribben. Enkel bij boa’s (hierboven te zien) en pythons zijn er ter hoogte van het begin van de staart nog restjes van achterpoten aanwezig die nauwelijks uit het lichaam steken. Deze zijn op de bovenstaande röntgenfoto van de boa met veel moeite te zien. Het zijn heel dunne en vage botjes die aan beide zijden parallel met de wervelkolom liggen. Dit is alles dat er over is van het bekken en de dijbeenderen. Foto Arie van ’t Riet

Kreeften hebben twee scharen; bij de noordzeekreeft zien we mooi hoe die onderling verschillen. De linkerschaar (de bovenste op de foto) is veel zwaarder uitgevoerd dan de rechter. Foto Arie van ’t Riet

In het borststuk van de libel zien we in rug- en zijaanzicht twee parallelle spierbundels. Door samentrekkingen van deze spieren komen de vleugels in beweging. Foto Arie van ’t Riet

Een nijlroezet (een vleerhond) hangend aan een tak. Foto Arie van ’t Riet

Een jemenkameleon en een gloriosa klimlelie. Het skelet van deze kameleon laat diverse aanpassingen zien. Zo is de staart opgebouwd uit talrijke kleine wervels, zodat de kameleon die op kan krullen en kan gebruiken als een vijfde ledemaat om zich vast te houden aan takken. Foto Arie van ’t Riet