Russische defensieminister: 200.000 reservisten opgeroepen voor strijd in Oekraïne

Een Russische reservist neemt afscheid van zijn dierbaren.
Een Russische reservist neemt afscheid van zijn dierbaren. Foto Igor Russak/Reuters

Rusland heeft sinds de mobilisatie meer dan 200.000 mensen opgeroepen om met de strijdkrachten mee te vechten in Oekraïne. Dat heeft minister van Defensie Sergej Sjojgoe dinsdag volgens Russische media verklaard. De militairen bereiden zich voor op tachtig oefenterreinen en zes trainingscentra, aldus Sjojgoe. De minister stelde verder dat de nieuwe groep in Oekraïne alleen zal vechten in combinatie met militairen die al deelnamen aan de oorlog, die hij steevast „speciale militaire operatie” noemt.

De Russische versterking is nodig omdat het leger de afgelopen maanden een groot aantal tegenslagen te verwerken kreeg. Op steeds meer plekken wint het Oekraïense leger terrein op de Russen. Dinsdagochtend forceerden de Oekraïense strijdkrachten een doorbraak in het zuiden van het land. Het was de grootste winst sinds het uitbreken van de oorlog in februari.

Lees ook dit interview: ‘Iedereen is in shock, maar niet iedereen is verdoofd’

Het is volgens het Kremlin de bedoeling dat er zo’n 300.000 extra militairen naar Oekraïne gaan. President Vladimir Poetin betitelde die operatie als „gedeeltelijke mobilisatie” enkele weken geleden. Sinds dat moment zijn naar schattingen zo’n 200.000 Russen op de vlucht geslagen naar buurlanden als Kazachstan, Georgië en Mongolië. Rusland telt zo’n 2 miljoen reservisten. In het land heeft sinds de Tweede Wereldoorlog geen mobilisatie meer plaatsgevonden.

In Rusland zelf leidde de militaire dienstoproep tot veel onrust. In verschillende steden waren protestacties, waarbij honderden betogers werden opgepakt. Veel Russen vrezen voor uitzending naar Oekraïne, ook omdat er veel onduidelijkheid bestaat over de eisen voor de oproep. Volgens Poetin zullen eerst de burgers met enige militaire ervaring – bijvoorbeeld een training – aan de beurt komen om naar het front te reizen. Het Kremlin probeert eerst alle Russen tot 35 jaar te mobiliseren en daarna de oudere reservisten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vrijgelaten directeur van kerncentrale Zaporizja legt zijn taken neer