Kabinet schept duidelijkheid over prijsplafond energie en gas

Energiecrisis De overheid neemt een deel van de energierekening over van huishoudens. Dinsdag heeft het kabinet bekendgemaakt hoe het prijsplafond werkt.
Energie besparen kan door de vaatwasser ongemoeid te laten.
Energie besparen kan door de vaatwasser ongemoeid te laten. Foto Rob Engelaar/ANP

Het kabinet heeft duidelijk gemaakt hoe het prijsplafond voor gas en stroom eruit komt te zien. Vanaf 1 januari volgend jaar komt er een gelimiteerd tarief voor energie, dat geldt voor alle huishoudens en kleinverbruikers. Gas mag voor hen niet duurder zijn dan 1,45 euro per kubieke meter. Voor stroom gaat een maximumprijs gelden van 0,40 euro per kilowattuur. De rest van de rekening vergoedt de overheid; naar schatting kost die tegemoetkoming ruim 23 miljard euro. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De prijsafspraken gaan gelden tot een limiet van 1.200 kuub per jaar voor gas en 2.900 kWh per jaar voor elektriciteit. Daarboven betalen stroomverbruikers de prijzen volgens het energiecontract. Om de tijd tot het plafond ingaat te overbruggen komt er een vaste korting van 190 euro per maand voor huishoudens over de maanden november en december van dit jaar. De compensatie wordt verrekend via energieleveranciers. Hoe dat precies werkt, is nog onduidelijk.

Lees ook: Een prijsplafond kon écht niet - totdat het wel kon

Ook de maximumprijs voor stroom is gelimiteerd naar 40 cent per kWh. Dat is 30 cent minder dan daarvoor. Voor gas daalt het uiterste tarief van 1,50 naar 1,45 euro per kubieke meter. De verbruikslimiet van gas blijft vast op 1.200 kubieke meter. Wie daarboven komt qua verbruik, moet dus meer betalen. Het plafond geldt volgens het kabinet niet alleen voor huishoudens maar ook voor zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het mkb. Ook geldt de prijslimiet voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet.

Steun voor ondernemers

Het kabinet werkt nog aan een tegemoetkoming voor ondernemers die lijden onder de hoge energiekosten. Die regeling is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een bedrijf. Het plan is om de hoeveelheid steun te laten afhangen van een nog te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs. Die compensatie komt in de vorm van een subsidie.

Hoe de steunpakketten er precies uit gaan zien en om welke bedragen het gaat, hoopt het kabinet binnenkort te kunnen presenteren. „Het is niet voor iedere mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet met een extra ondersteuning”, zegt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD).

Zekerheid

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) stelt vast dat de hoge energieprijzen „steeds meer bedrijven en mensen” raken. Het steunpakket biedt volgens Jetten „meer zekerheid” en een verlichting van de lasten. „We hebben bij de uitwerking van het prijsplafond ook rekening gehouden met huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet.” De minister prijst „de grote inzet” van de energieleveranciers, waardoor het plafond per 1 januari ingaat.

Met het pakket hoopt het kabinet de koopkracht te verbeteren. Veel huishoudens komen financieel in de knel door de hoge energierekening en de inflatie. Lange tijd stelde het kabinet dat er op korte termijn weinig mogelijk was daar wat aan te doen, maar onder druk van de Tweede Kamer kwam er toch nog een steunpakket. Het kabinetsplan lijkt in grote lijnen op het eerdere voorstel van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks.