Zeven maanden bezetting van Oekraïense stad Izjoem: martelkamers, littekens en honderden doden.

In het heroverde Izjoem vonden Oekraïners twee weken terug ruim 440 lichamen in een massagraf. Zeker dertig vertoonden sporen van marteling. Fotograaf Evgeniy Maloletka en twee AP-collega's trokken de stad in die de Russen zeven maanden bezetten en vonden tien martelplekken. Hier een deel van hun verslag.

Een kerk in Izjoem, gezien door een verwoest appartementencomplex. Gedurende hun zeven maanden durende bezetting creëerden de Russische bezetters zeker tien martelplekken en voerden ze een schrikbewind met willekeurige arrestaties en martelingen, die in zeker acht gevallen tot de dood leidden. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Cellen in een voor marteling gebruikte kelder van een politiebureau. De Russische militairen in Izjoem arresteerden en martelden zowel burgers als Oekraïense militairen.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Cellen in een voor marteling gebruikte kelder van een politiebureau. De Russische militairen in Izjoem arresteerden en martelden zowel burgers als Oekraïense militairen.
Foto’s Evgeniy Maloletka/AP

Loedmila Sjabelnyk toont foto’s van haar omgebrachte zoon Ivan. Zijn lichaam kon geïdentificeerd worden aan zijn jas; zijn gezicht was onherkenbaar verminkt, zijn ribben gebroken en in zijn handen waren gaten geschoten. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Russen hielden ook in deze donkere put Oekraïners vast; hun spullen liggen er nog. Gevangenen hadden data in de muren gekrast. Foto Evgeniy Maloletka/AP

De door Russische militairen gemartelde 26-jarige Oekraïner Andri Kotsar voedt vogels. Kotsar werd driemaal gearresteerd en gemarteld. Uiteindelijk dook hij onder in een klooster. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Beschadigde en verwoeste huizen in Izjoem, twee weken terug. Volgens het onderzoek van persbureau AP werd het Russische bewind in de stad, waar voor de oorlog een kleine 50.000 mensen woonden, gekenmerkt door „willekeurige, wijdverspreide en volledig routineuze” marteling. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Mykola Mosjakyn in de medische kliniek waar Russische militairen hem martelden. Zij sloegen hem en schoten in zijn voeten. Mosjakyn omschreef aan de AP-verslaggevers dat hij is gewaterboard, een marteltechniek die het gevoel nabootst dat je verdrinkt.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Mykola Mosjakyn in de medische kliniek waar Russische militairen hem martelden. Zij sloegen hem en schoten in zijn voeten. Mosjakyn omschreef aan de AP-verslaggevers dat hij is gewaterboard, een marteltechniek die het gevoel nabootst dat je verdrinkt.
Foto’s Evgeniy Maloletka/AP

Naamloze graven van Oekraïense burgers en militairen in Izjoem. Op zeker 30 van de ruim 440 lichamen zijn tekenen van marteling gevonden, zoals gebonden handen, steekwonden, gebroken ribben en schotwonden van kogels die van dichtbij zijn afgevuurd. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Een kat in een kerk in Izjoem. De kerk en het bijbehorende klooster herbergden op een gegeven moment zo’n honderd gevluchte Oekraïners, onder wie de driemaal gemartelde Andri Kotsar. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Foto Evgeniy Maloletka/AP
De jas van een Oekraïense soldaat in een school die fungeerde als militaire basis en veldhospitaal voor de Russen. Zeker twee Oekraïense burgers die hier vast zaten, zijn overleden.

Foto Evgeniy Maloletka/AP
De jas van een Oekraïense soldaat in een school die fungeerde als militaire basis en veldhospitaal voor de Russen. Zeker twee Oekraïense burgers die hier vast zaten, zijn overleden.
Foto’s Evgeniy Maloletka/AP

Gasmaskers uit de Sovjet-tijd in de gang van het schoolgebouw. Foto Evgeniy Maloletka/AP

De driemaal vastgezette en gemartelde Andri Kotsar kust een kruis tijdens een dienst in de kerk bij het klooster waar hij veiligheid vond. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Een Oekraïense militair inspecteert de kelder van een kinderdagverblijf in een dorp nabij Izjoem, die de Russische bezetters ook gebruikten als martelkamer. Oekraïense artsen vertelden aan AP dat ze de afgelopen maanden vaak patiënten behandelden met duidelijke of ogenschijnlijke martelsporen. Zij wilden consequent niet vertellen wat hen was overkomen.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Een Oekraïense militair inspecteert de kelder van een kinderdagverblijf in een dorp nabij Izjoem, die de Russische bezetters ook gebruikten als martelkamer. Oekraïense artsen vertelden aan AP dat ze de afgelopen maanden vaak patiënten behandelden met duidelijke of ogenschijnlijke martelsporen. Zij wilden consequent niet vertellen wat hen was overkomen.
Foto’s Evgeniy Maloletka/AP

Een kommetje op de vloer van de politiebureaukelder waarin de Russen ook Oekraïners opsloten en martelden. Deze vochtige kelder rook naar urine en rottend voedsel. Foto Evgeniy Maloletka/AP