Zeker 125 doden bij voetbalgeweld in Indonesië

Voetbalgeweld Nadat een voetbalwedstrijd op Java uitliep op rellen, schoten agenten met traangas op de tribunes. Daarbij ontstond paniek en werden fans onder de voet gelopen.
Foto Putri/AFP

Bij een voetbalwedstrijd op het eiland Java in Indonesië zijn zeker 125 mensen om het leven gekomen en 320 mensen gewond geraakt. Dat melden lokale autoriteiten, schrijft persbureau Reuters. Eerder op de zondag werd nog gerept van 174 doden en 180 gewonden, maar dat aantal is later bijgesteld. Omdat veel gewonden er slecht aan toe zijn, wordt verwacht dat het dodental nog zal oplopen.

Nadat de thuisclub Arema met 3-2 verloor van Persebaya Surabaya ontstonden er rellen. Supporters van Arema bestormden het veld en raakten slaags met de oproerpolitie. Zij schoten vervolgens traangas richting de tribunes om de fans uiteen te drijven. Er zou vervolgens paniek in het stadion zijn ontstaan en in de daaropvolgende stormloop zouden de meeste slachtoffers zijn gevallen. Volgens gezondheidsautoriteiten kwamen de meeste mensen om door „vertrapping en verstikking”.

Op sociale media zijn ongeverifieerde beelden geplaatst van rijen lichamen die in de gangen van het voetbalstadion liggen. Ook buiten dit stadion was het na afloop onrustig en zouden tientallen voertuigen in brand zijn gestoken. De voorzitter van de Indonesische voetbalbond, Mochamad Iriawan noemt het geweld in een eerste reactie „een smet op het gezicht van het Indonesische voetbal”. De voetbalcompetitie is voor minstens een week stilgelegd.

Rivalen

Arema en Persebaya zijn aartsrivalen die beide actief zijn in de hoogste Indonesische voetbalcompetitie. Voorafgaand aan het duel zouden autoriteiten hebben gewaarschuwd voor mogelijke rellen en geadviseerd hebben geen uitsupporters toe te laten. Waarom dat advies niet is opgevolgd is niet duidelijk. In de Indonesische competitie komt supportersgeweld regelmatig voor.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Indonesische voetbalbond gevraagd verslag uit te brengen van de stadionramp. De Indonesische mensenrechtencommissie zegt tegen Reuters de veiligheid in het stadion en het gebruik van traangas te zullen onderzoeken. Uit respect voor de slachtoffers zal voorafgaand aan de vijf Eredivisiewedstrijen die vandaag gespeeld worden een minuut stilte worden gehouden, meldt de Nederlandse voetbalbond KNVB.

Dit bericht is geactualiseerd met het meest recente dodental.