Voorwoord

Poltrona Mole, zo heet de stoel die deze maand op de cover staat. Vertaald vanuit het Portugees: zachte fauteuil. Het is een ontwerp uit 1957 van de Braziliaan Sérgio Rodrigues. Hij heeft, net als de beroemde Lounge Chair van Charles & Ray Eames (1956) een bijpassend voetenbankje, en is het soort meubel dat het pronkstuk is in een interieur. Ook de prijs – van een nieuw exemplaar – is enigszins vergelijkbaar. Maar daar houden de overeenkomsten op, schrijft Arjen Ribbens, die zich verdiepte in vintage Braziliaans design. In vergelijking met de stoel van Rodrigues is de klassieker van het echtpaar Eames „een koele kikker”. De Poltrona Mole – op pagina 19 ziet u de voorkant – is „een fauteuil als een hondenmand, een verbeelding van de relaxte Braziliaanse levensstijl.” 

Dat we nu pas aandacht besteden aan deze 65 jaar oude stoel heeft een reden: pas recentelijk werd het naoorlogse Braziliaans design ontdekt, mede dankzij de drie handelaren die Ribbens sprak.

Vintage design is een belangrijk thema in dit derde designnummer van NRC Magazine. Arjen Ribbens bezocht ook het voormalige woonhuis van de Franse architect en ontwerper Jean Prouvé en vroeg het stel achter online-galerie Palainco naar hun favoriete Italiaanse (oude) designlampen. De serie van fotografenduo Scheltens & Abbenes is door vintage geïnspireerd: van vaak alledaagse voorwerpen uit het depot van het CODA Museum in Apeldoorn maakten zij spannende, bijna abstracte stillevens.