Poetin kondigt tijdens toespraak in Moskou annexatie Oekraïense regio’s aan

Toeschouwers lopen naar het Rode Plein in Moskou om te kijken naar de toespraak van Poetin.
Toeschouwers lopen naar het Rode Plein in Moskou om te kijken naar de toespraak van Poetin. Foto Reuters

De vier Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson zijn volgens Rusland vanaf nu Russisch grondgebied. De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag tijdens een bijeenkomst in Moskou aangekondigd dat hij de uitkomst van de „referenda” die in die gebieden werden georganiseerd, overneemt. Het is niet duidelijk of de delen van de vier gebieden waar Rusland geen militaire controle over heeft, ook officieel geannexeerd zijn.

„Deze mensen zijn van hun moederland weggerukt toen de Sovjet-Unie uiteenviel”, zei Poetin volgens persbureau Reuters. De honderden hoge Russische ambtsbekleders die in de Sint-Joriszaal van het Kremlin bijeengekomen waren, beantwoordden zijn aankondiging met applaus.

Als de Oekraïense regio’s in de ogen van Rusland eigen gebied zijn, kan Poetin de pogingen van Oekraïne om ze heroveren bestempelen als aanval op zijn land. Dat kan hij aangrijpen als reden om de oorlog verder te laten escaleren.

Lees ook Zo verlopen de referenda in bezet Oekraïne: het Kremlin heeft verkiezingsfraude tot hogere kunstvorm verheven Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Poetin kondigt tijdens toespraak in Moskou annexatie Oekraïense regio’s aan