Oorlog in Oekraïne

China, India en Brazilië spreken zich niet uit over VN-resolutie die Russische annexatie veroordeelt

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Lees meer stukken in ons dossier.

Dit blog is gesloten

Lees hier het nieuwe blog.

China, India en Brazilië spreken zich niet uit over VN-resolutie die Russische annexatie veroordeelt

China, India, Brazilië en Gabon hebben zich vrijdag van stemming onthouden over een resolutie die de Russische annexatie van vier Oekraïense regio’s veroordeelt. De resolutie is ingediend bij de VN-veiligheidsraad door de Verenigde Staten en Albanië. Rusland zelf had zijn veto uitgesproken, waardoor de resolutie werd verworpen. Dat meldt persbureau Reuters vrijdagavond. Tien landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk, hebben wel voor de resolutie gestemd.

Eerder op de dag drong de Amerikaanse president Joe Biden er bij de internationale gemeenschap al op aan om de inname door Rusland af te wijzen. De Russische president Vladimir Poetin had aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) aangekondigd Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson te annexeren als gevolg van de schijreferenda die eerder in die gebieden zijn georganiseerd.

Veel westerse landen hebben de acties veroordeeld en erkennen de uitslagen van de schijnreferenda niet. NAVO-chef Jens Stoltenberg stelde dat die in strijd zijn met internationale wetgeving. Hij betitelde de annexatie als een „illegale en illegitieme landroof”. Voor de NAVO-voorman is het „de grootste escalatie sinds het begin van de oorlog in februari”.

De VN-veiligheidsraad. Foto Andrew Kelly/Reuters

NAVO-chef Stoltenberg: Russische landroof is illegaal en illegitiem

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, heeft zich in een persconferentie fel uitgesproken tegen de Russische annexatie van vier Oekraïense gebieden. „De schijnreferenda werden bedacht in Moskou en aan Oekraïne opgelegd, totaal in strijd met internationale wetgeving. Deze landroof is illegaal en illegitiem.”

Stoltenberg spreekt van een cruciaal moment. „De combinatie van de mobilisatie, de roekeloze nucleaire retoriek en de illegale poging van vandaag om een deel van het territorium van Oekraïne te annexeren, vormt de grootste escalatie sinds het begin van de oorlog in februari. Het doel van Poetin is om ons af te schrikken van verdere steun voor Oekraïne, maar dat zal niet gebeuren.”

Op het verzoek van Zelensky om versneld lid van de NAVO te worden, ging Stoltenberg niet direct in. „Elke democratie in Europa heeft het recht om NAVO-lidmaatschap aan te vragen. De deur van de NAVO staat open.” Het besluit om Oekraïne tot de verdragsorganisatie toe te laten, is aan de dertig lidstaten, aldus Stoltenberg. „We concentreren ons nu op de directe steun aan Oekraïne om zich te helpen verdedigen tegen de invasie.”

Jens Stoltenberg, vrijdag tijdens de persconferentie in Brussel. Foto Yves Herman/Reuters

Oekraïense buitenlandminister: er verandert niets voor Oekraïne door annexatie

Dmytro Koeleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken reageert op de annexatie van vier regio’s van zijn land: „Met zijn poging om de Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson te annexeren, probeert Poetin territoria te pakken waarover hij niet eens de fysieke controle heeft. Niets verandert voor Oekraïne: we blijven ons land en volk bevrijden en onze territoriale integriteit herstellen.”

Zelensky: Oekraïne vraagt versneld NAVO-lidmaatschap aan

Oekraïne wil versneld lid worden van de NAVO. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag in een videotoespraak aangekondigd. Hij zegt dat versnelde toelating tot het bondgenootschap „eerlijk voor Oekraïne” is en dat zijn land „de facto de weg naar de NAVO” al heeft afgelegd.

Volgens Zelensky hebben de waarden van de NAVO in Oekraïne weer „vitale energie” gekregen doordat de landen van de militaire alliantie meehielpen in de strijd tegen Rusland. Hij acht de versnelde procedure kansrijk. „We weten dat het mogelijk is. We hebben gezien dat Finland en Zweden dit jaar zonder een actieplan voor het lidmaatschap tot het bondgenootschap zijn toegetreden”, aldus Zelensky.

In zijn toespraak zegt Zelensky ook open te blijven staan voor een dialoog met Rusland. Hij benadrukt dat gesprekken echter onmogelijk zijn zolang de Russische president Vladimir Poetin staatshoofd is. „Wij zijn bereid tot een dialoog met Rusland, maar met een andere president”, zegt hij.

Volodymyr Zelensky in zijn kantoor. Foto AP

Biden: internationale gemeenschap moet illegale annexatie Rusland afwijzen

De Amerikaanse president Joe Biden dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om „de illegale pogingen van Rusland” om de vier Oekraïense gebieden te annexeren „af te wijzen”. Volgens Biden zullen de Amerikaanse sancties gevolgen hebben voor hen die „politieke of economische steun bieden” aan de Russische acties op het Oekraïense grondgebied. Dat melden internationale persbureaus vrijdag.

Vrijdag kondigde kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson in te nemen. Het Kremlin beschouwt de regio’s vanaf vandaag als Russisch grondgebied. Het Westen heeft de acties van Rusland stevig afgekeurd. Veel westerse landen erkennen de annexatie en de schijnreferenda daarover niet.

Rutte: Nederland zal de Russische annexatie nooit erkennen

„Nederland zal deze annexatie, net als die bij de Krim, nooit erkennen.” Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. „De wereld zal niet accepteren dat Poetin met een paar pennenstreken de erkende grenzen verlegt.”

De Russische annexatie van vier Oekraïense regio’s is „een nieuwe inbreuk op de territoriale integriteit van Oekraïne”, zei Rutte. „Een cynische methode van Poetin om de mobilisatie te rechtvaardigen en de zoveelste escalatie van deze illegale oorlog.”

Rutte zegde toe dat Nederland een nieuw sanctiepakket zal steunen, dat nu op Europees niveau in de maak is.

Italiaanse verkiezingswinnaar Giorgia Meloni keurt annexatie af

De annexatie van de vier Oekraïense gebieden heeft volgens Giorgia Meloni „geen juridische of politieke waarde”. Dat zegt de leider van de Italiaanse radicaal-rechtse partij Broeders van Italië volgens persbureau Reuters in een verklaring. Volgens Meloni toont Poetin opnieuw „zijn Sovjet-stijl, neo-imperialistische visie die de veiligheid van het hele Europese continent bedreigt”.

Meloni won deze week de Italiaanse verkiezingen en wordt naar verwachting de volgende premier van het land. Ze heeft al eerder afstand genomen van Rusland, maar partijen waarmee ze waarschijnlijk een coalitie vormt voelen meer sympathie voor Poetin.

Lees ook Russische beïnvloeding van Italiaanse verkiezingscampagne is mislukt, zegt analist

De annexatieceremonie in Moskou in beeld

Europese leiders herhalen steun voor Oekraïne na officiële annexaties door Rusland

Aan het grondgebied van Oekraïne verandert niets, reageren Europese leiders kort na de toespraak waarin Poetin de annexatie van vier Oekraïense gebieden aankondigde. In een verklaring schrijven de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten dat ze de Russische referenda nooit zullen erkennen.

„De Krim, Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk zijn Oekraïne”, staat in de verklaring. „We roepen alle staten en internationale organisaties op om deze illegale annexatie te verwerpen.” De Europese leiders beloven hun beperkende maatregelen tegen Rusland aan te scherpen.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sluit zich daarbij aan met een reactie op Twitter: „Alle gebieden die illegaal door Rusland worden bezet, zijn Oekraïens en zullen altijd deel van dit soevereine land blijven.”

„Volstrekt verwerpelijk”, reageert ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op de annexatie. „In de 21e eeuw kan er geen plek zijn voor dit soort gewelddadig imperialisme. Daarom ontbieden we de Russische ambassadeur. Onze boodschap is helder: Oekraïens grondgebied moet, en zal, Oekraïens grondgebied blijven.”

Hoekstra ontbiedt Russische ambassadeur vanwege annexatie Oekraïense gebieden

Het Nederlandse kabinet heeft de Russische ambassadeur ontboden naar aanleiding van de annexatie van de vier Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) vrijdagmiddag bekendgemaakt. „Deze illegale annexatie door Rusland is volstrekt verwerpelijk. In de 21ste eeuw kan er geen plek zijn voor dit soort gewelddadig imperialisme. Daarom ontbieden we de Russische ambassadeur”, aldus Hoekstra. „Onze boodschap is helder: Oekraïens grondgebied moet, en zal, Oekraïens grondgebied blijven.”

Eerder op de dag kondigde de Russische president Vladmimir Poetin aan de vier Oekraïense regio’s in te nemen. Het Kremlin beschouwt Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson vanaf nu als Russisch grondgebied. Aanleiding voor Poetin tot deze stap waren deze weeek georganiseerde schijnreferenda over de toekomst van de regio’s. In zijn toespraak riep de president Oekraïne op om de strijd te staken en met Rusland te onderhandelen.

Westerse landen erkennen de „volksraadplegingen” en annexatie van de Russen niet. Staatsrechtelijk zijn de Russische acties niet legitiem. Eerder op de dag noemde Hoekstra de annexaties „volstrekt illegaal”. Minister Kajsa Ollongren (Defensie, D66) typeerde de referenda als „schijnvertoon”. De ministers stelden Oekraïne te blijven steunen met het leveren van wapens.

De Russische ambassade in Den Haag. Foto Phil Nijhuis/ANP

Pro-Russische leiders bezette regio’s en Poetin ondertekenen annexatiedocumenten

De Pro-Russische leiders van de vier bezette oostelijke Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja en de Russische president Vladimir Poetin hebben de documenten voor de inlijving ondertekend. Dat deden ze in de Sint Joriszaal in het paleis van het Kremlin. Hierna volgde applaus uit de zaal, die gevuld is met Russische hoogwaardigheidsbekleders.

De annexatie van de bezette regio’s wordt internationaal veelal niet erkend. De documenten die Poetin en de andere leiders tekenen, hebben geen staatsrechtelijke betekenis. De inlijving die Rusland hiermee probeert te verwezenlijken is illegaal.

Poetin beschuldigt Westen van ‘satanisme’

Poetin ging verder met een tirade tegen westerse waarden. „Mensen krijgen het aanbod om hun geslacht te veranderen, willen we dat in ons eigen land? Het is niet acceptabel.” De Russische president sprak van een dictatuur van westerse elites, gericht op de onderwerping van hun eigen inwoners. „Een complete ontkenning van mensenrechten. Ze bewegen richting openlijk satanisme.”

Na de toespraak kreeg Poetin een staande ovatie.

President Poetin vrijdag tijdens zijn toespraak in Moskou. Foto Gavriil Grigorov/AP

Poetin: Westen voert hybride oorlog tegen Rusland

In zijn toespraak in het Kremlin schildert Poetin Westerse landen af als samenspannende macht tegen Rusland. „Het Westen voert een hybride oorlog tegen Rusland”, zei de Russische president. Volgens Poetin heeft het Westen geen recht van spreken als het gaat om democratie, omdat het in de middeleeuwen al met kolonialisme is begonnen. Het Westen wil Rusland ook koloniseren, zegt hij.

Daarnaast beschuldigde hij Westerse landen ervan dat ze Oekraïens graan voor zichzelf gebruiken. Rusland blokkeerde eerder de export van graan uit Oekraïne, waardoor de voedselvoorziening in Afrikaanse landen in gevaar kwam.

Poetin roept Oekraïne op de strijd te staken en te onderhandelen

De Russische president Vladimir Poetin heeft Oekraïne opgeroepen om de strijd te staken en de onderhandelingen te hervatten. Dat deed hij tijdens zijn toespraak in Moskou over de annexatie van de vier bezette Oekraïense regio’s. Volgens Poetin is Rusland er klaar voor om weer gesprekken te voeren. Daarnaast zei de Russische president dat de Oekraïense autoriteiten „de wil van het volk” om bij Rusland te horen moeten respecteren.

Poetin kondigt tijdens toespraak in Moskou annexatie Oekraïense regio’s aan

De vier Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson zijn volgens Rusland vanaf nu Russisch grondgebied. De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag tijdens een bijeenkomst in Moskou aangekondigd dat hij de uitkomst van de „referenda” die in die gebieden werden georganiseerd, overneemt. Het is niet duidelijk of de delen van de vier gebieden waar Rusland geen militaire controle over heeft, ook officieel geannexeerd zijn.

„Deze mensen zijn van hun moederland weggerukt toen de Sovjet-Unie uiteenviel”, zei Poetin volgens persbureau Reuters. De honderden hoge Russische ambtsbekleders die in de Sint-Joriszaal van het Kremlin bijeengekomen waren, beantwoordden zijn aankondiging met applaus.

Als de Oekraïense regio’s in de ogen van Rusland eigen gebied zijn, kan Poetin de pogingen van Oekraïne om ze heroveren bestempelen als aanval op zijn land. Dat kan hij aangrijpen als reden om de oorlog verder te laten escaleren.

Lees ook Zo verlopen de referenda in bezet Oekraïne: het Kremlin heeft verkiezingsfraude tot hogere kunstvorm verheven

Toeschouwers lopen naar het Rode Plein in Moskou om te kijken naar de toespraak van Poetin. Foto Reuters

Poetin informeert Russisch parlement over annexatie

De Russische president Vladimir Poetin heeft het parlement, de zogeheten Doema, geïnformeerd over de plannen om vrijdag de vier bezette Oekraïense regio’s te annexeren. Dat heeft de voorzitter van de Doema bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Rusland staat op het punt om de oostelijke Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja in te lijven.

De pro-Russische leiders in deze regio’s hadden Poetin verzocht de Doema op de hoogte te stellen van de plannen. Zij zijn vrijdag in Moskou om papieren voor de annexatie te tekenen. Op het Rode Plein in de Russische hoofdstad vinden festiviteiten plaats om de toetreding van de regio’s te vieren.

‘Oekraïense leger dicht bij heroveren belangrijke Oost-Oekraïense stad Lyman’

Het Oekraïense leger zet belangrijke stappen richting het heroveren van de belangrijke Oost-Oekraïense stad Lyman, die eind mei aan de Russen verloren ging. Russische eenheden in de stad worden vanaf verschillende kanten ingesloten, en zijn volgens de Russen zelf inmiddels „semi-omcirkeld”. De door het Kremlin aangestelde autoriteiten in de Donetsk-regio spreken van „alarmerende berichten” van het front, meldt persbureau Reuters.

Ook in dorpjes rondom Lyman raken de Russen de controle kwijt, aldus de Kremlingezinde autoriteiten op Telegram. Om de regio werd in mei lang en hard gevochten. Inzet was het grote spoorknooppunt dat in Lyman ligt, waardoor de stad van groot strategisch belang is, meldt ook de Amerikaanse denktank Insitute for the Study of War. Het spoornetwerk in de stad wordt onder meer ingezet voor de distributie van wapens en andere voorraden.

Oekraïense soldaten donderdag in een tank in de recentelijk heroverde stad Kupiansk, in de regio Charkov. Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

Kremlin: aanval op geannexeerde gebieden is een aanval op Rusland

Een aanval op geannexeerde gebieden is volgens het Kremlin een aanval op Rusland. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens persbureau Reuters tegen verslaggevers gezegd. Het Kremlin beschouwt gebieden in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk die nog niet in Russische handen zijn volgens Peskov de jure ook als onderdeel van Rusland.

Rusland staat vrijdag op het punt om de vier door Rusland bezette oostelijke Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja in te lijven. Dinsdag liepen de vijfdaagse ‘referenda’ af, waarin een grote meerderheid van de inwoners zou hebben gestemd voor toetreding tot Rusland. Loehansk, dat vrijwel geheel in Russische handen is, gaat volgens het Kremlin ook geheel tot Rusland behoren. Waar de grenzen in de slechts deels door Rusland bezette regio’s Cherson en Zaporizja komen te liggen, moet volgens Peskov nog worden bepaald.

De inlijving van deze gebieden heeft vergaande gevolgen. Volgens analisten zal het de angst voor de inzet van kernwapens verder aanwakkeren. Margarita Simonjan, hoofdredacteur van de Russische propagandazender RT, schreef eerder op Telegram: „Vandaag een referendum, morgen erkenning als deel van de Russische Federatie en overmorgen aanvallen op Russisch grondgebied die leiden tot een grootschalige oorlog met Oekraïne en met de NAVO.”

Russische militairen staan op het Rode Plein in Moskou voor de ceremonie voor de annexatie van bezette Oekraïense gebieden door Rusland. Foto Alexander Nemenov/AFP

‘Tientallen doden en gewonden bij Russische aanval op burgerkonvooi in Zaporizja’

Bij een Russische raketaanval op een burgerkonvooi in het centrum van de oblast Zaporizja zijn zeker 23 doden en 28 gewonden gevallen. Dat schrijft de gouverneur van de regio, Oleksandr Staroech, vrijdag op zijn Telegram-kanaal. De mensen zouden in de rij hebben gestaan om naar het bezette gebied te reizen. Daar wilden zij familieleden ophalen en hulp verlenen. De berichtgeving is door NRC niet onafhankelijk te verifiëren.

Op foto’s die de gouverneur deelt zijn lichamen te zien tussen vernielde auto’s. Reddingswerkers zijn ter plaatse om de gewonden te helpen. Volgens persbureau Reuters heeft de raketinslag nabij de auto’s een krater achtergelaten. Staroech spreekt van „weer een terroristische aanslag door een terroristisch land” en heeft 1 oktober uitgeroepen tot een dag van rouw in de regio Zaporizja.

Een Russische vertegenwoordiger in het bezette deel van Zaporizja stelt bij het Russische staatspersbureau RIA dat juist Oekraïne achter de aanval zit. Rusland heeft sinds het begin van de invasie telkens ontkend burgerdoelen aan te vallen, ook al duikt er vrijwel dagelijks bewijs op van het tegendeel. Een onderzoekscommissie van de VN oordeelde vorige week definitief dat er sprake is van oorlogsmisdaden gepleegd door Russische militairen.

Bedekte lichamen van omgekomen slachtoffers bij het humanitair konvooi in de oblast Zaporizja. Foto Stringer/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne.

Lees hier het vorige blog terug