Inflatie stijgt naar 17,1 procent in september

Prijsstijgingen De stijgende energieprijzen vormen de belangrijkste aanjager van de inflatie. Ook in de gehele eurozone bereikte de inflatie afgelopen maand een recordniveau: 10 procent.
Winkelend publiek in Batavia Stad.
Winkelend publiek in Batavia Stad. Foto Koen van Weel/ANP

De inflatie is in september opnieuw hard opgelopen. De levenskosten stegen ten opzichte van september vorig jaar met 17,1 procent, meldt het CBS vrijdagochtend op basis van de Europese consumentenprijsindex (HICP). In augustus bedroeg het inflatiecijfer op basis van dezelfde methode nog 13,6 procent.

De stijgende energieprijzen vormen de belangrijkste aanjager van de inflatie. Ten opzichte van september vorig jaar zijn nieuwe energiecontracten gemiddeld meer dan twee keer zo duur. Omdat steeds meer mensen hierdoor in de problemen komen, maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend een prijsplafond in te stellen voor energieprijzen tot op het verbruiksniveau van een gemiddeld huishouden.

Ook in de gehele eurozone liep de inflatie afgelopen maand op naar recordhoogte. De consumentenprijzen lagen in de negentien eurolanden alles bij elkaar 10 procent hoger dan in september vorig jaar, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag. In augustus bedroeg die stijging op jaarbasis nog 9,1 procent.

De vrijdag gepubliceerde inflatiecijfers zijn vastgesteld op basis van de zogenoemde Europees geharmoniseerde methode, waarmee inflatiecijfers tussen Europese landen kunnen worden vergeleken. Het CBS publiceert volgende week de Nederlandse consumentenindex. Daarin worden onder meer woonkosten en bestedingen van Nederlandse consumenten in het buitenland meegenomen. Vorige maand bedroeg het inflatiecijfer op basis van die laatste methode met 12 procent, wat toen het hoogste niveau ooit gemeten was.

Met de huidige hoge inflatie wordt geld snel minder waard. Hoe zorg je ervoor dat je evengoed het meeste waar voor je geld hebt? NRC zet in De Grote Bespaargids op een rij hoe je kan besparen.