In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat nog meer Russische mannen naar het Oekraïense front vetrokken, werden Cuba en Florida getroffen door orkaan Ian, vond in Japans de staatsbegrafenis van oud-premier Shinzo Abe plaats en nam de onrust in Irak verder toe.
In Moskou neemt een vrouw afscheid van haar man, die is opgeroepen om te vechten aan het Oekraïense front. Op 21 september kondigde de Russische president Vladimir Poetin de gedeeltelijke mobilisatie van het Russische volk aan. Zo'n 300.000 mensen worden de komende dagen opgeroepen. Tienduizenden mannen proberen Rusland te ontvluchten.
Foto Yuri Kochetkov / EPA
Filippijnen wachten totdat ze weer hun huis in kunnen in de provincie Bulacan, waar de orkaan Noru deze week voor overstromingen zorgde. 74.000 mensen werden geëvacueerd en zeker vijf reddingswerkers kwamen om het leven.
Foto Eloisa Lopez / Reuters
Inwoners van de Spaanse gemeente Mayorga dragen fakkels gemaakt van druivenschillen en beschermende kleding terwijl ze deelnemen aan de processie El Vitor. Tijdens de processie wordt de thuiskomst van de heilige Toribius van Mogrovejo gevierd, die in de 18e eeuw aartsbisschop van Lima was.
Foto Cesar Manso / AFP
Vrouwen in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro zoeken tussen het afval naar eten. Op 2 oktober vinden in Brazilië de presidentsverkiezingen plaats, tussen de huidige president Jair Bolsonaro en linkse uitdager Luiz Inácio Lula da Silva. De gekozen president zal veel problemen moeten oplossen. De armoede en de honger zijn toegenomen. Een op de vier Brazilianen kan zijn rekeningen niet meer betalen, waardoor veel mensen op straat zijn beland.
Foto Pilar Olivares / Reuters
Een man in Port-au-Prince draagt zoveel mogelijk vaten met brandstof. De Haïtiaanse premier Ariel Henry kondigde een nieuwe verhoging van de gasprijzen aan. De gasprijs is nu meer dan verdubbeld, wat leidden tot grote protesten en stakingen in het land.
Foto Johnson Sabin / EPA
Gedetineerden worden getransporteerd naar de gevangenis in Ilopango, El Salvador. De regering van het land werd eerder dit jaar veroordeeld voor het schenden van mensenrechten. Na het uitroepen van de noodtoestand vanwege bendegeweld zijn meer dan 36.000 mensen achter de tralies gezet. Daarbij was vaak spraak van willekeur, zeggen mensenrechtenorganisaties. De noodtoestand in El Salvador duurt nu al zes maanden.
Foto Esteban Biba / EPA
Een gelovige van het Jor Soo Gong Naka-heiligdom met gespietste wangen neemt deel aan het jaarlijkse ‘Vegetarian Festival’ in Phuket. Tijdens het festival doorboren religieuzen zichzelf met zwaarden en andere voorwerpen, met als doel om zichzelf te zuiveren en de zonden van de gemeenschap op zich te nemen.
Foto Manan Vatsyayana / AFP
Japan nam dinsdag afscheid van de in juli vermoorde oud-premier Shinzo Abe, wiens urn hier omhoog wordt gehouden in de Nippon Budokan-arena in Tokio. Abe kreeg een staatsbegrafenis, wat in het land ongebruikelijk is voor een politicus. Demonstranten die de staatsbegrafenis te veel eer en te duur vonden, gingen daarom de straat op. De begrafenis kostte ongeveer 12 miljoen euro.
Foto Takashi Aoyama / AFP
Iraakse demonstranten botsen met politietroepen tijdens hun poging om de 'Groene Zone' in het centrum van Bagdad te bestormen. Eind augustus kwamen in het regeringsdistrict van Bagdad twaalf mensen om het leven bij gevechten tussen aanhangers van de geestelijke Moqtada al-Sadr en volgelingen van zijn rivalen. Het conflict tussen de sjiitische groepen dreigt te escaleren.
Foto Ahmed Jalil / EPA
Glacioloog Mathias Huss brengt samen zijn team een bezoek aan de Gries-gletsjer in Zwitserland om metingen te verrichten. De Zwitserse gletsjers smelten hard. In 2022 verdampten 6% van het totale ijsoppervlak
Foto Fabrice Coffrini / AFP
Vrouwen en kinderen uit de Turkana-gemeenschap bezoeken een kliniek opgezet door UNICEF en het Keniaanse Rode Kruis. Kenia gaat gebukt onder extreme droogte, de ergste droogte in 40 jaar, waardoor inwoners te maken hebben met tekort aan water en eten. et aantal ondervoede kinderen is met 25% is gestegen.
Foto Thomas Mukoya / Reuters
Mensen staan in de rij voor eten bij een katholieke liefdadigheidsorganisatie in de Oekraïense stad Charkov. Door de oorlog in Oekraïne neemt het voedseltekort in het land, maar ook in de wereld, toe. Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor zo’n 30 procent van de wereldwijde graanexport.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Een meisje ligt op een bed in haar overstroomde huis in de Cubaanse stad Batabano. De orkaan Ian veroorzaakte overstromingen en stroomuitval in het land. Daarna bereikte de orkaan Florida, waar mogelijk tientallen mensen om het leven kwamen. Het zou een van de zwaarste orkanen ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten kunnen zijn.
Foto Yamil Lage / AFP
Inwoners van Kings Point Florida repareren de schade aan hun huis, veroorzaakt door de orkaan Ian. De storm veroorzaakte lokaal stormvloeden tot wel 3,6 meter hoog.
Foto Carline Jean / AP
Vrouwen in de Koerdische stad Qamishli verbranden hun hoofddoeken tijdens een protest naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini, die werd opgepakt door de zedenpolitie omdat haar kleding niet aan de voorschriften voldeed. Na haar arrestatie zou ze zijn geslagen, onder andere op haar hoofd, waardoor ze een hersenbloeding zou hebben opgelopen.
Foto Orhan Qereman / Reuters
De Uruguayaanse voetballer Sebastian Sosa wacht totdat de vriendschappelijk wedstrijd tegen Canada begint. Uruguay won met 2-0.
Foto Radovan Stoklasa / Reuters