In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Een man bidt in het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel in Istanbul. Het Oecumenisch Patriarchaat behoort tot de oosters-orthodoxe kerken. Deze ceremonie op 1 september markeerde het begin van het kerkelijke jaar.
Foto Khalil Hamra / AP
Serena Williams nam afscheid van tennis op de US Open. Na een interview in Vogue eerder dit jaar wordt aangenomen dat dit haar afscheidstoernooi is, al blijft ze hier zelf vrij geheimzinnig over. „Ik ben daar behoorlijk vaag over geweest, hè”, zei Williams. „Ik blijf vaag, want je weet het nooit.”
Foto Frank Franklin II / AP
Door overstromingen getroffen Pakistanen, veelal kinderen, in de zuidelijke provincie Sindh staan in de rij voor voedsel dat wordt uitgedeeld door een hulporganisatie. Het land werd wekenlang geteisterd door extreme regenval en hevige overstromingen, waarschijnlijk verergerd door klimaatverandering. Zeker 1.500 mensen kwamen om het leven.
Foto Husnain Ali/AFP
Voormalig Brits premier Boris Johnson en zijn vrouw Carrie Johnson verlaten Downing Street na een afscheidstoespraak in Londen. Met de keuze voor Liz Truss als nieuwe premier kwam na drie jaar een einde aan de regeerperiode van Boris Johnson. Zijn vertrek bleek afgelopen juli onvermijdelijk nadat meer dan vijftig bewindslieden hun ontslag hadden ingediend. Aanleiding hiervoor waren illegale lockdownfeestjes in Johnsons ambtswoning.
Foto Tolga Akmen / EPA
Een boom staat in brand in Amerikaanse plaats Hemet in de Amerikaanse staat Californië. Zeker twee mensen kwamen om bij de zogenoemde Fairview-brand. De brand brak maandag uit en was dinsdag nog maar voor vijf procent onder controle. Meer dan 250 brandweerlieden werden ingezet. Prinses Maxima is deze week op werkbezoek in de VS en bezocht ook de staat Californië.
Foto Frederic J. Brown / AFP
De Oekraïense krijgsmacht heroverde in september een groot stuk grondgebied op Rusland. Daaraan ging een desinformatiecampagne vooraf: Oekraïne hintte wekenlang op een offensief in het zuiden, maar sloeg uiteindelijk óók toe in het noordoosten, tot verrassing van de Russische krijgsmacht. Een Oekraïense militair helpt een gewonde collega op de weg in het bevrijde gebied in de regio Charkov.
Foto Kostiantyn Liberov / AP
Queen Elizabeth overleed begin deze maand op 96-jarige leeftijd. Het ging afgelopen jaar snel bergafwaarts met de gezondheid van koningin Elizabeth, nadat prins Philip was overleden en ze besmet raakte met het coronavirus. Mensen verzamelden zich na de aankondiging bij het Queen Victoria Memorial, tegenover Buckingham Palace. Paraplu's met de Britse vlag erop beschermden tegen de regen.
Foto Daniel Leal / AFP
Een ultraorthodoxe joodse jongen rookt een sigaret tijdens de huwelijksceremonie van Moshe Lev en Ester Krois in de Israëlische stad Jeruzalem. Israël kent geen burgerlijk huwelijk. Wie Joods is, trouwt volgens de joodse wet, christenen en moslims kunnen volgens hun eigen religieuze wetten trouwen. Maar sinds juli mogen Israëliërs ook online trouwen, zonder rabbijn, de imam of een priester, zo oordeelde de rechter.
Foto Abir Sultan / EPA
In Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren. Ze eisen meer veiligheid op straat, betaalbare levensmiddelen en het vertrek van premier Ariel Henry. Henry lijkt er niet in te slaan de grote armoede en het toenemende bendegeweld in het land het hoofd te bieden.
Foto Ralph Tedy Erol / Reuters
William Ruto werd beëdigd als nieuwe president van Kenia. Veiligheidstroepen moesten tijdens de ceremonie ingrijpen: velen bestormden de ingang van het centrum waar Ruto werd geïnaugureerd. De politicus won in augustus nipt van zijn tegenstander Raila Odinga, met 50,5 procent van de stemmen.
Foto Tony Karumba/AFP
In het Glacier 3000-resort, boven Les Diablerets in de Zwitserse Alpen, waren deze maand werkzaamheden bezig. Met een deken werd geprobeerd sneeuw van het afgelopen winterseizoen te bedekken, om te voorkomen dat het smelt. De dikke laag ijs die sinds de Romeinse tijd de Zwitserse bergpas tussen de Scex Rouge-gletsjer en de Tsanfleuron-gletsjer heeft bedekt, is volledig weggesmolten. De hittegolven die Europa deze week troffen waren catastrofaal voor het ijs op de Alpengletsjers, zeker na een toch al relatief droge winter.
Foto Fabrice Coffrini/AFP
Iraanse vrouwen demonstreren al meerdere weken tegen de zedenpolitie in hun land, die strenge kledingvoorschriften voor vrouwen handhaaft, zoals het dragen van een hoofddoek. De aanleiding daarvoor was de dood van de 22-jarige Iraanse Masha Amini nadat zij werd opgepakt door agenten. Zij zou zo hard geslagen zijn, dat zij aan een hersenbloeding overleed - al ontkennen de Iraanse autoriteiten dat. Op verschillende plekken in het land namen vrouwen hun haar- en gezichtsbedekkende kleding af bij wijze van protest tegen de politie.
Foto Yasin Akgul/AFP
Op 21 september kondigde Vladimir Poetin een maatregel aan die haviken in zijn regering langer eisten: de gedeeltelijke mobilisatie van het Russische volk. Zo'n 300.000 mensen worden de komende dagen opgeroepen om te vechten aan het Oekraïense front. Als reactie daarop gingen Russen in verschillende steden de straat op om te protesteren, een unicum in Rusland, waar de veiligheidstroepen hard optreden tegen protest. Woensdagavond - de dag van de aankondiging - werden zo'n 1.300 mensen gearresteerd. Zo ook deze man in Moskou.
Foto Alexander Nemenov/AFP