China, India en Brazilië spreken zich niet uit over VN-resolutie die Russische annexatie veroordeelt

De VN-veiligheidsraad.
De VN-veiligheidsraad. Foto Andrew Kelly/Reuters

China, India, Brazilië en Gabon hebben zich vrijdag van stemming onthouden over een resolutie die de Russische annexatie van vier Oekraïense regio’s veroordeelt. De resolutie is ingediend bij de VN-veiligheidsraad door de Verenigde Staten en Albanië. Rusland zelf had zijn veto uitgesproken, waardoor de resolutie werd verworpen. Dat meldt persbureau Reuters vrijdagavond. Tien landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk, hebben wel voor de resolutie gestemd.

Eerder op de dag drong de Amerikaanse president Joe Biden er bij de internationale gemeenschap al op aan om de inname door Rusland af te wijzen. De Russische president Vladimir Poetin had aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) aangekondigd Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson te annexeren als gevolg van de schijreferenda die eerder in die gebieden zijn georganiseerd.

Veel westerse landen hebben de acties veroordeeld en erkennen de uitslagen van de schijnreferenda niet. NAVO-chef Jens Stoltenberg stelde dat die in strijd zijn met internationale wetgeving. Hij betitelde de annexatie als een „illegale en illegitieme landroof”. Voor de NAVO-voorman is het „de grootste escalatie sinds het begin van de oorlog in februari”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: China, India en Brazilië spreken zich niet uit over VN-resolutie die Russische annexatie veroordeelt