Phil Collins en Genesis verkopen muziekrechten voor 300 miljoen dollar

I Can’t Dance Na Bruce Springsteen en Bob Dylan verkopen nu ook Phil Collins en Genesis hun muziekrechten. Concord Music, die de rechten kocht, hoopt de muziek bij een jongere generatie te introduceren.
In 2020 gingen Collins en Genesis onverwachts op tour, nadat de Brit in 2011 zijn afscheid als muzikant aankondigde.
In 2020 gingen Collins en Genesis onverwachts op tour, nadat de Brit in 2011 zijn afscheid als muzikant aankondigde. Foto Clemens Bilan / EPA

Popmuzikant Phil Collins en rockgroep Genesis hebben hun muziekrechten verkocht aan het Amerikaanse Concord Music Group. Dat meldt The Wall Street Journal donderdagavond. De prijs ligt lager dan wat Bruce Springsteen voor zijn muziek kreeg (500 miljoen dollar) en ongeveer even hoog als de rechten voor de 600 liedjes van Bob Dylan: Collins en bandgenoten verdienden volgens de Amerikaanse krant aan de deal zo’n 300 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 307 miljoen euro).

Nummers van Peter Gabriel, die de prog-rockband in 1975 verliet, maken geen deel uit van de deal. Wel behoren tot de aangekochte nummers opnamen van Collins solocarrière en de muziek die hij samen met toetsenist Tony Banks gitarist en Mike Rutherford voor Genesis maakte.

TikTok, Instagram en Facebook: Concord Music wil de muziek van Collins en Genesis bij een nieuwe generatie - op moderne manieren - introduceren. „Als platenmaatschappij zijn er zeker manieren voor ons om een deel van deze muziek weer tot leven te brengen.”

De 71-jarige Collins, die naast drummer ook producer, acteur, leadzanger en solo-artiest is, verving in de jaren 70 Peter Gabriel als frontman van Genesis en scoorde daarna zowel met de band als solo vele hits. Het nummer ‘I Can’t Dance’ van Genesis uit 1992 werd in Nederland een nummer 1-hit. Collins schreef in 1999 de muziek voor de beroemde Disney-animatiefilm Tarzan.