Duitse regering trekt 200 miljard euro extra uit voor energiecompensatie

Steunmaatregelen Een gasprijsplafond, dat een limiet plaatst op de prijs die burgers en bedrijven betalen voor gas, staat centraal in het omvangrijke Duitse steunpakket. Dit moet hen „door deze moeilijke tijd helpen”, aldus de Duitse bondskanselier Scholz.
De Duitse bondskanselier Scholz (op het scherm), minister van Economische Zaken Habeck (l) en minister van Financiën Lindner (r) presenteren het steunpakket tijdens een persconferentie.
De Duitse bondskanselier Scholz (op het scherm), minister van Economische Zaken Habeck (l) en minister van Financiën Lindner (r) presenteren het steunpakket tijdens een persconferentie. Foto Lisi Niesner / Reuters

De Duitse regering is het eens geworden over een nieuw pakket van 200 miljard euro aan steunmaatregelen om burgers en bedrijven te compenseren voor hun gestegen energiekosten. Dat heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) donderdagmiddag bekendgemaakt, melden de internationale persbureaus. Een belangrijk onderdeel van het pakket is de Gaspreisbremse, een gasprijsplafond dat vanaf aanstaande zaterdag een limiet plaatst op de prijs die burgers en bedrijven betalen voor gas om hen „door deze moeilijke tijd te helpen”, zei Scholz tijdens een persconferentie in Berlijn.

Het programma krijgt de naam ‘Economische verdediging tegen de gevolgen van de Russische agressieoorlog’ mee, zo meldde de Duitse zakenkrant Handelsblatt eerder op de dag. Volgens Scholz zijn de Duitse overheidsfinanciën voldoende toereikend om inwoners via het zogenoemde „economisch verdedigingsschild” te compenseren voor hun gas- en elektriciteitsrekening, zei hij tijdens een gezamenlijk persconferentie met de minister van Economische Zaken Robert Habeck (De Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP). Daarnaast schrapt de regering de omstreden gasprijsheffing (Gasumlage), die de hoge kosten die energieleveranciers maken teneinde Russisch gas te vervangen vanaf dit najaar moest opvangen. Die heffing zou een gemiddeld gezin van vier personen jaarlijks zo’n 500 euro kosten.

Hoge inflatie, hoge energieprijzen

Ondanks een reeks eerdere compensatiemaatregelen, waaronder een steunpakket van 65 miljard euro dat begin september werd gepresenteerd, ontstond afgelopen tijd vanuit de Duitse samenleving steeds meer druk op het drietal om met een omvangrijker plan te komen voor de energiecrisis en hoge inflatie. De inflatie in Duitsland steeg deze maand naar 10 procent op jaarbasis, terwijl de energieprijzen ruim 40 procent hoger liggen dan vorig jaar.

Daarbij was de meest prangende vraag hoe de Duitse overheid eventuele compensatie zou financieren. De oplossing, zo blijkt nu, is financiering via het Wirtschaftsstabilisierungsfonds dat eerder was opgezet om de Duitse economie te stutten tegen de gevolgen van de coronapandemie. Daarvoor zal de Duitse staat wel extra geld moeten lenen. Minister van Financiën Christian Lindner benadrukte donderdag wel dat het fonds niet mag leiden tot grootschalige extra staatsleningen die de Duitse staatsschuld doen groeien. Ook stelde hij dat Duitsland „nadrukkelijk niet het pad van het Verenigd Koninkrijk volgt”. Lindner verwees daarmee naar het energiesteunplan van de nieuwe Britse premier Truss van 150 miljard euro, dat gefinancierd zal moeten worden met grootschalige leningen.

Lees ook dit artikel: Duitse Uniper en Frans EDF wankelen door dichtdraaien Russische gaskraan