Anjet Daanje en Auke Hulst bij kanshebbers Boekenbon Literatuurprijs

Boekenprijs Op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs (50.000 euro) prijken drie romans, een verhalenbundel en een essayboek.

De schrijvers (v.l.n.r.) Carmien Michels, Auke Hulst, Niña Weijers, Donald Niedekker, en Anjet Daanje staan op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022.
De schrijvers (v.l.n.r.) Carmien Michels, Auke Hulst, Niña Weijers, Donald Niedekker, en Anjet Daanje staan op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022. Foto’s Saskia Vanderstichele, Merlijn Doomernik (2x), Tessa Posthuma de Boer, Kees van de Veen

Schrijvers Anjet Daanje, Auke Hulst, Carmien Michels, Donald Niedekker en Niña Weijers staan op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022, een van de grote literaire prijzen van het Nederlandse taalgebied. Dat maakte de organisatie achter de prijs donderdagmiddag bekend. Aan een van de vijf genomineerde schrijvers wordt op donderdag 10 november een bedrag van 50.000 euro toegekend.

De jury koos uit een aanbod van bijna 500 ingezonden boeken, zowel fictie als non-fictie, voor drie romans (van Daanje, Hulst en Niedekker), een verhalenbundel (van Michels) en een essayboek (van Weijers). Oud-premier van België Guy Verhofstadt, die de jury voorzit, spreekt van „boeken waar zowat alles in zit, geschiedenis en toekomst, alledaagsheid en grote thema’s, en dat vaak met een verbluffende poëtische en literaire verbeelding”.

Anjet Daanje

De grote kanshebbers voor de prijs lijken daarmee Anjet Daanje (1965), die voor haar imponerende roman Het lied van ooievaar en dromedaris alom bewonderende recensies kreeg, en Auke Hulst (1975), die volgens critici met De Mitsukoshi Troostbaby Company een kroon op zijn oeuvre zette. Carmien Michels (1990), de enige Vlaamse onder de genomineerden, ontving dit voorjaar voor Vaders die rouwen ook al de BNG Bank Literatuurprijs, een prijs voor jonge schrijvers. Eigenzinnigheid toont de jury in de keuze voor Donald Niedekker (1963), die na twintig jaar schrijverschap nu zijn tweede shortlistnominatie voor een grote prijs behaalt met de lyrische historische roman Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost. Niña Weijers (1987) publiceerde met Zelf doen haar eerste non-fictieboek: een verzameling essays en columns waarin ze zichzelf, haar generatie en de wereld beschouwt.

Lees ook een interview met Auke Hulst over zijn roman: ‘Mensen zijn geneigd, zeker ik, om de akelige dingen van zichzelf goed te praten’

Vijf debuten

Van de vijftien boeken op de longlist, die opzien baarde door de selectie van vijf debuten, vielen er dus ook tien af. Opvallend is het ontbreken van de laureaat van de Libris Literatuur Prijs van eerder dit jaar: Wormmaan van Mariken Heitman. Ook de geprezen bestseller Aleksandra, de vorig jaar verschenen debuutroman van Lisa Weeda die literaire achtergrond biedt bij de huidige oorlog in Oekraïne, haalde de shortlist niet. De Boekenbon Literatuurprijs, die net als de Libris Literatuur Prijs en de Boon Literatuurprijs een prijzengeld van 50.000 euro heeft, wordt dit najaar voor de derde maal onder die naam uitgereikt. De afgelopen edities wonnen romans van Wessel te Gussinklo (Op weg naar De Hartz) en Oek de Jong (Zwarte schuur).