ACM gaat prijsverhoging energiebedrijven onderzoeken, Essent stelt tariefswijziging uit

Energiecrisis Energiebedrijven die hun klanten niet tijdig hebben geïnformeerd over prijswijzigingen krijgen een boete van de ACM. Energieleverancier Essent maakte hierop bekend de tariefverhoging uit te stellen tot 7 november.
Meerdere energieleveranciers kondigden vorige week aan hun prijzen per 1 oktober te verhogen.
Meerdere energieleveranciers kondigden vorige week aan hun prijzen per 1 oktober te verhogen. Foto Jeffrey Groeneweg / ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar de aangekondigde prijsverhogingen door energiebedrijven. Als blijkt dat de energieleveranciers zich niet hebben gehouden aan de wettelijke termijn van dertig dagen voor het inlichten van hun klanten, krijgen ze een boete. Dat heeft een woordvoerder van de onafhankelijk toezichthouder donderdag gezegd tegen NRC. Over de hoogte van eventuele boetes kon de woordvoerder nog niets zeggen.

Energieleverancier Essent kondigde na dit nieuws aan de eerder aangekondigde tariefswijziging per 1 oktober uit te stellen naar 7 november. Het bedrijf zegt dat het klanten tijdig had geïnformeerd over de tariefswijziging en dat die daarom geldig was, hoewel de ACM beweert van niet. Essent vindt het „vervelend” dat hierdoor „in deze al onzekere tijd” onrust is ontstaan onder klanten en zegt de prijsverhoging uit te stellen teneinde die onzekerheid weg te nemen.

Verhogen ondanks kritiek

Vorige week kondigden meerdere energieleveranciers aan hun prijzen per 1 oktober te verhogen. Volgens de ACM waren de bedrijven hiermee te laat, omdat wettelijk gezien dertig dagen moeten zitten tussen de aankondiging en de verhoging. Woensdag bleek dat energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Greenchoice ondanks deze kritiek doorgaan met hun tariefverhoging op 1 oktober.

De bedrijven zeggen het niet eens te zijn met de ACM. De branchevereniging van energieleveranciers, Energie-Nederland, vindt dat de marktautoriteit de wet verkeerd interpreteert. De vereniging schreef eerder in een verklaring dat de dertig dagen wel gelden voor het opzeggen van contracten, maar niet voor tariefwijzigingen.