Vier doden en zeker veertig gewonden bij Israëlische aanval op Palestijns kamp Jenin

Schietpartij Israëlische militairen wilden twee Palestijnen arresteren, waarop gevechten uitbraken. Het gaat om de dodelijkste aanval sinds Israël zijn aanwezigheid in de Westelijke Jordaanoever afgelopen lente vergrootte.
Palestijnen woensdag tijdens de ongeregeldheden in de stad Jenin na de Israëlische aanval.
Palestijnen woensdag tijdens de ongeregeldheden in de stad Jenin na de Israëlische aanval. Foto Alaa Badarneh/EPA

Israëlische militairen hebben woensdag een aanval uitgevoerd op een kamp in de Palestijnse stad Jenin. Hierbij hebben zij zeker vier inwoners gedood en 44 andere Palestijnen verwond, melden internationale persbureaus op gezag van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om de dodelijkste aanval sinds Israël zijn aanwezigheid in de Westelijke Jordaanoever afgelopen lente heeft vergroot.

Volgens Israël hebben zijn militairen twee Palestijnen gedood die verdacht werden van betrokkenheid bij recente aanvallen in Israël. Toen de militairen een huis in het vluchtelingenkamp omsingelden om hen te arresteren, zou een bom zijn afgegaan en een schotenwisseling zijn ontstaan waarbij zij de twee Palestijnen doodden.

Daarop braken op veel plekken in het kamp gevechten uit tussen de toegestroomde Israëlische militairen en schietende en stenen gooiende Palestijnen. Hierbij zijn volgens de Palestijnse autoriteiten nog twee Palestijnen gedood en 44 anderen gewond geraakt.

De gevechten passen in een reeks van Palestijnse aanvallen in Israëlische steden en Israëlische militaire acties in de bezette gebieden die afgelopen lente begon. Veel van de Israëlische aanvallen vinden plaats in en rondom Jenin, waar een deel van de Palestijnen leeft dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanvallen.