In hele staat Florida schade door orkaan Ian, stormvloeden van 3,6 meter gemeten

Hevige stormwind Orkaan Ian kwam aan land als een van de sterkste stormen die Florida ooit trof en trok vervolgens een spoor van schade door de staat met harde winden, zware regenval en stormvloeden. Inmiddels is de orkaan afgezwakt.
Satellietbeeld van storm Ian, woensdagavond.
Satellietbeeld van storm Ian, woensdagavond. Foto via AFP photo

Orkaan Ian heeft woensdag in de Amerikaanse staat Florida enorme schade veroorzaakt. In sommige kustplaatsen werden stormvloeden van 3,6 meter hoog gemeten. De orkaan heeft grote overstromingen teweeggebracht, maar het water stijgt niet verder nu de orkaan landinwaarts trekt. Dat meldde de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, tijdens een persconferentie.

Volgens DeSantis is orkaan Ian een van de zwaarste orkanen die Florida ooit heeft getroffen. Meer dan twee miljoen huishoudens hebben geen stroom en „de hele staat zal te maken hebben met schade”, aldus de gouverneur. Ook liet hij weten dat zo’n 250 vliegtuigen en helikopters, 300 boten en 1.600 voertuigen paraat staan om burgers te helpen die vast kwamen te zitten door de orkaan.

Op sociale media worden veel beelden gedeeld van de schade die Ian heeft aangericht. Straten staan blank, auto’s verdwijnen bijna geheel in het water en de kust is overstroomd met water dat landinwaarts wordt geblazen, zo laten videobeelden zien:

Twitter avatar mikeseidel Mike Seidel In the eye wall of #Hurricane #Ian in Fort Myers. We’re live on @weatherchannel along with @StephanieAbrams and @JimCantore
#HurricanIan https://t.co/gSBdmAUjWX

Lange files en noodtoestanden

Inmiddels is de orkaan afgezwakt van de op een na zwaarste categorie vier naar categorie één. Volgens het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum moet men nog altijd rekening met onder meer „catastrofale overstromingen”.

In Lee County, het district in Florida waar orkaan Ian woensdag aan land kwam, is sinds 18.00 uur (lokale tijd) een avondklok van kracht. De avondklok werd door de autoriteiten ingesteld na berichten over een plundering van een benzinestation.

Tot zeker donderdag moet rekening worden gehouden met ernstige overlast. Daarna koerst Ian af op South- en North-Carolina en Virginia. Ook in deze drie staten is woensdag de noodtoestand uitgeroepen.

Biden waarschuwt oliebedrijven

Op foto’s die eerder op de dag werden genomen, waren lange files te zien van mensen die buiten het pad van de orkaan probeerden te komen. Meer dan twee miljoen mensen hebben dinsdag het advies gekregen om te evacueren.

Ian raasde eerder over buurland Cuba, waar volgens AP een ziekenhuis werd beschadigd. Voor zover bekend is daar niemand om het leven gekomen. Wel worden nog twintig mensen vermist die op een boot van Cuba naar Florida probeerden te komen, meldt CBS News. Drie andere migranten werden gered door de kustwacht.

Enkele olieplatformen in de Golf van Mexico kwamen volgens nieuwssite Politico tijdelijk stil te liggen, maar de Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde oliebedrijven om dat niet aan te grijpen als excuus om de olieprijzen verder omhoog te gooien. AP citeert Biden: „Amerika kijkt toe. De industrie moet het juiste doen.”