Brieven

Toerisme

Dichter bij huis kun je ook mooie vakanties vieren

Brieven

Harald Buijtendijk, Martijn Duineveld en Eke Eijgelaar slaan de spijker op zijn kop als het gaat om het huidige toerisme (Toerisme kan best zonder luchtvaart, 26/9). De reisindustrie moet zichzelf opnieuw gaan uitvinden. We hebben al lang niet meer de luxe om vrijblijvend af te wachten tot consumenten vanzelf gaan stoppen met vliegen. Is het daarom niet een idee om een heel flinke premium te gaan rekenen voor vliegtickets? En dan bedoel ik serieus meer dan de krappe 30 euro die nu op de planning staat als vliegtaks. Als je dan per se heel snel op je plek van bestemming moet zijn, heb je de keuze om te vliegen en daarvoor extra te betalen. Anders pak je de trein of de auto. Hopelijk leidt dat er ook toe dat mensen structureel dichterbij vakantie gaan vieren. Want veel te vaak wordt de (verre) bestemming als excuus gebruikt om te vliegen, zowel door de industrie als de consument. Gelukkig is die reisbestemming geen onomstotelijk feit, maar een keuze. Als we onze reis niet langer plannen op basis van de bestemming maar op de invulling van onze vakantie, dan merk je dat je ook dichterbij huis een mooie vakantie kunt vieren. Want ontspanning, avontuur, cultuur en zelfs lekker weer vind je allemaal gewoon om de hoek. Scheelt ook weer een lange wachtrij op Schiphol.

Utrecht