Omstreden Keniaanse advocaat dood thuis aangetroffen

Kenia Advocaat Paul Gicheru vormde een potentieel gevaar voor William Ruto, die deze maand tot president van Kenia werd beëdigd.

De Keniaanse advocaat Paul Gicheru, die maandag onder verdachte omstandigheden overleed, zou binnenkort het vonnis horen van het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar hij werd vervolgd wegens beïnvloeding van getuigen. Hij vormde een potentieel gevaar voor de nieuwe Keniaanse president Ruto.
De Keniaanse advocaat Paul Gicheru, die maandag onder verdachte omstandigheden overleed, zou binnenkort het vonnis horen van het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar hij werd vervolgd wegens beïnvloeding van getuigen. Hij vormde een potentieel gevaar voor de nieuwe Keniaanse president Ruto. Foto International Criminal Court / AP

Paul Gicheru, een Keniaanse advocaat die is aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor het omkopen van getuigen in het mislukte proces tegen de Keniaanse president William Ruto, is onder verdachte omstandigheden overleden. Zijn vonnis zou binnenkort door het Strafhof bekend worden gemaakt.

Gicheru kwam na een lunch maandag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi ziek thuis, hij ging op bed liggen en had schuim rond zijn mond. Zijn zoon vertoonde dezelfde ziekteverschijnselen en ligt in het ziekenhuis. Gicheru vormde een potentieel gevaar voor William Ruto, die deze maand tot president van Kenia werd beëdigd.

Ruto heeft namelijk een controversieel verleden. Hij zou een rol hebben gespeeld in het grootschalige geweld na omstreden verkiezingen in 2007. Het Internationaal Strafhof in Den Haag klaagde hem daarom in 2013 aan wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord en het verdrijven van een bevolkingsgroep. De zaak strandde in 2016 omdat zestien van de 42 getuigen van de aanklager hun verhaal veranderden of weigerden te getuigen. De toenmalige voorzitter van de rechtbank noemde het een „verontrustend” patroon van „inmenging van getuigen”.

Arrestatiebevel

Algemeen werd aangenomen dat Gicheru, tegen wie het Strafhof in 2015 een arrestatiebevel uitvaardigde, op Ruto’s hand was. Daar werd echter aan getwijfeld nadat hij zich in 2020 vrijwillig meldde in Den Haag „om zijn naam te zuiveren”. Onder strikte voorwaarden mocht hij zijn proces in Kenia afwachten, maar hij kwam naar Den Haag voor de zittingen tussen 15 februari en 29 maart dit jaar.

Op 27 juni vonden de slotpleidooien in de zaak tegen hem plaats, die hij per videoverbinding vanuit Kenia mocht volgen. De ICC-aanklager Anton Steynberg stelde dat Gicheru een „essentiële rol” speelde door getuigen en potentiële getuigen in de zaak Ruto op te sporen en op corrupte wijze te beïnvloeden om hun bewijs in te trekken en alle samenwerking met het Hof op te zeggen.

De dood van Gicheru komt twee maanden na de eveneens verdachte dood in West-Kenia van Christopher Koech, een potentiële ICC-getuige in de Gicheru-zaak, die zich echter had teruggetrokken. Ook hij had schuim rond zijn mond, wat kan wijzen op vergiftiging.

Lees ook: Geslepen Ruto gaat Kenia niet minder corrupt maken